Здравейте!

Щастлива съм, че проявявате интерес към етеричните масла и търсите по-задълбочено изучаване на тяхната употреба. Създадох този курс с намерението да внеса едно по-ясно разбиране за същността и предназначението на ароматерапията – отвъд ограничената представа за нея като начин за създаване на приятна и ароматна среда или допълнение към спа-процедурите.

Терапията с етерични масла стъпва върху холистичното разбиране за човека в неговата цялостност – ние сме изумително съчетание от физическо тяло, интелект, психика и емоции и духовна същност. Въздействието, което етеричните масла оказват върху нас, се простира едновременно върху всички тези наши аспекти, без значение дали го възприемаме или не. И в това е магията…

Какви са предимствата на това обучение?

Персонален подход

Ценя вашите специални интереси и търсения!

Ако работите в сферата на козметиката, масажните терапии, медицината или всяка друга област, където ароматерапията може да разшири и обогати професионалния ви инструментариум, курсът може да бъде допълнен и адаптиран, така че да отговори на персоналните ви потребности. Това ще ви позволи бързо и лесно да включите етеричните масла в професионалната си практика.

В случай че намерението ви е да научите повече за маслата, за да ги използвате у дома, за себе си и близките си, този курс е точно това, от което се нуждаете. Ще ви даде освен знания, още и увереност, че прилагате етеричните масла по един ефективен и в същото време безопасен начин, заедно с богат набор от изцяло практични и разнообразни начини да ги включите в ежедневието си.

Ценя вашето лично време!

Освен в малки групи, курсът при възможност от моя страна, може да се проведе и в индивидуална форма. Ако това е по-подходящо за вас, вие можете да използвате най-удобното за вас време, за да учите. Имате възможност да променяте темпото – честотата и продължителността на уроците, дори да прекъснете за кратко, ако това се налага заради професионални или лични ангажименти.

Уроците са стегнати и концентрирани, така че да използвате оптимално наличното си време – получавате от мен най-важната информация в подреден и практичен вид, обсъждаме я, дискутираме, опитваме ароматите на етеричните масла, сравняваме ги, упражняваме се да приготвяме смеси, разучаваме похватите на ароматерапевтичния масаж и още много.

Ценя вашия личен начин на учене!

Всеки учи по различен начин. Едни предпочитат визуализациите (като мен) – учебните материали изобилстват от цветни текстове, таблици, диаграми и схеми. Други възприемат чрез слушане – представям информацията по разбираем и лесен за усвояване начин, с много конкретни примери и детайлни разяснения. Не са ви необходими предварителни познания или подготовка.

За тези от вас, които цените удобството на ученето от собствения дом или офис, курсът се провежда дистанционно, с изключение на ароматерапевтичния масаж. Единственото условие е да разполагате с определен набор от етерични масла, с които да работите самостоятелно по време на обучението. Получавате учебните материали в дигитален формат и разполагате с видео-записите на всички уроци, без ограничение във времето.

И тъй като личният и непосредствен контакт и общуване са незаменими, по време на курса се срещаме поне веднъж и на живо. Това също така е възможност за вас да опитате ароматите на най-различни етерични масла, включително редки и ценни, да споделим личен опит и да обсъдим всичко, което ви вълнува за ароматерапията.

И най-важното – ценя Вас!

По време на обучението, независимо дали в присъствена или дистанционна форма, моето намерение е да създам среда, в която се чувствате сигурни и спокойни, свободни да задавате въпроси, да вървите със собственото си темпо и да учите по най-добрия и ефективен за вас начин.

С огромно удоволствие ще споделя с вас моята лична страст към етеричните масла и всичко, на което ме е научил животът с тях. Щастлива съм винаги, когато успея освен знанията да ви предам и онази искра – любопитството и нетърпението да изследваш, търсиш, опитваш и откриеш защо си привлечен толкова силно от магията на ароматните растения.

Достоверна и актуална информация

Съдържанието на курса отразява най-новата и проверена информация, която е достъпна за етеричните масла, техните терапевтични действия и употреба. В този смисъл, учебните материали периодично се обновяват и допълват. Ароматерапията е непрекъснато развиваща се област, в която се правят нови и нови проучвания и опити. Моя задача е да следя актуалните изследвания, резултати и публикации. Самата аз продължавам да се обучавам и да надграждам знанията и уменията си, което е задължително, за да мога да ви предложа най-доброто.

Всички данни за терапевтичните качества на етеричните масла, за начините и методите на тяхната употреба, са проверени в надеждни източници – публикации и справочници от авторитетни автори, изследователи, научни и образователни институти в областта на етеричните масла и ароматерапията. Това ще ви помогне да се ориентирате в мъглата от противоречива и неясна информация, на която вероятно се натъквате в интернет пространството.

Какво включва курсът и как е организиран?

При всеки урок получавате подробни учебни материали и домашни задания, с които работите при самостоятелната си подготовка след това. Добре е да предвидите поне един-два часа между отделните уроци за тази цел. По-любознателните от вас могат да получат допълнителна литература на български и/или английски език.

Обучението обхваща теоретични и практически занимания. Теоретичните са организирани в 10 отделни теми. Практическите включват упражнения по изготвяне на ароматерапевтични смеси, обонятелна сензорика, както и ароматерапевтичния масаж.

С какъв документ завършва курсът?

При желание за придобиване на удостоверение за завършен курс по ароматерапия и ароматерапевтичен масаж, курсистите полагат изпит по теория и практика. Полагането на изпит не е задължително, но е условие за получаването на документа. Той представлява удостоверение за професионално обучение, което се издава от Център за професионално обучение „Българска академия „Ароматерапия“, която е лицензирана към Националната агенция за професионално образование и обучение.

Курсът по ароматерапия и ароматерапевтичен масаж е част от професия „козметик“, специалност „козметика“. В България все още не е регламентирана професия или специалност в областта на ароматерапията.

Кои са основните теми, които обхваща курсът по ароматерапия?

ТЕОРЕТИЧНА ЧАСТ НА КУРСА ПО АРОМАТЕРАПИЯ:

Тема 1: Въведение в ароматерапията

Основни понятия. Кои са ароматните растения. Какво представляват етеричните масла и каква е биологичната им роля. История на ароматерапията. Области на приложение на етеричните масла. Фитотерапия и ароматерапия. Видове ароматерапия. Какво е въздействието на етеричните масла на физическо, психо-емоционално и ментално ниво. Холистичното разбиране за ароматерапията. Детайлно разглеждане на характеристиките, терапевтичните свойства и приложения на етеричните масла от лавандула, чаено дърво, портокал. (Всички етерични масла се разглеждат и в светлината на тяхната енергетика според концепцията за петте елемента в традиционната китайска медицина.)

Тема 2: Извличане на етерични масла и други екстракти от ароматни растения

Технологии за извличане на етеричните масла. Други екстракти от ароматни растения (абсолю, конкрет, СО2 екстракти, хидрозоли). Съхранение и срок на годност. Детайлно разглеждане на характеристиките, терапевтичните свойства и приложения на етеричните масла от мускатна салвия, мандарина, нероли, индрише, роза, цитронела.

Тема 3: Състав, качество и чистота на етеричните масла

Физико-химични характеристики и естествен състав на етеричните масла, хемотипове. Критерии и стандарти за качество. Чистота и подправяне. Как да избираме и купуваме качествени етерични масла. Органолептична оценка. Детайлно разглеждане на характеристиките, терапевтичните свойства и приложения на етеричните масла от мащерка, розмарин, исоп, ниаули, сандалово дърво .

Тема 4: Употреба и дозиране

Методи за приложение на етеричните масла. Изчисление на концентрацията при употреба и дозиране. Детайлно разглеждане на характеристиките, терапевтичните свойства и приложения на етеричните масла от римска лайка, немска лайка, евкалипт, мента, лимон.

Тема 5: Безопаснa употреба на етеричните масла

Общи правила за безопасна употреба. От какво зависи безопасността. Токсичност. Рискове и неблагоприятни реакции при неподходяща употреба. Специфични противопоказания за конкретни етерични масла. Лекарствени взаимодействия. Детайлно разглеждане на характеристиките, терапевтичните свойства и приложения на етеричните масла от бор, грейпфрут, кедър, кипарис, хвойна, тамян.

Тема 6: Етеричните масла и човешкото тяло

Как работят етеричните масла. Пътища за проникване на етеричните масла в човешкия организъм. Какво се случва с етеричните масла в нашето тяло. Как работи обонянието. Аромати и психика. Детайлно разглеждане на характеристиките, терапевтичните свойства и приложения на етеричните масла от иланг иланг, жасмин, ветивер, маточина, бергамот.

Тема 7: Базовите масла в ароматерапията

Какво представляват. Свойства, състав и съхранение. Извличане и качество. Разглеждане на най-често използваните в ароматерапията базови масла – характеристики, терапевтични и козметични свойства. Детайлно разглеждане на характеристиките, терапевтичните свойства и приложения на етеричните масла от босилек, джинджифил, кардамон, кориандър, черен пипер.

Тема 8: Съчетаване на етеричните масла

Общи насоки за избoр и съчетаване на етеричните масла в индивидуални ароматерапевтични рецепти. Етапи в процеса на създаване на ароматерапевтична комбинация. Различни подходи за съчетаване на етеричните масла. Синергия в ароматерапията. Морфологичен подход. Детайлно разглеждане на характеристиките, терапевтичните свойства и приложения на етеричните масла от петигрен, резене, смирна, майорана, пачули.

Тема 9: Практически въпроси, съвети и насоки при работа с етеричните масла

ПРАКТИЧЕСКА ЧАСТ НА КУРСА ПО АРОМАТЕРАПИЯ (провежда се само в присъствена форма, в гр. София):

 1. Ароматерапевтичен масаж: Специфика на ароматерапевтичния масаж, показания и противопоказания. Ароматерапевтичен масаж на цяло тяло.
 2. Обонятелен практикум: Запознаване с ароматите на над 100 вида различни етерични масла и упражнения по обонятелна сензорика.

След завършване на този основен курс по ароматерапия, имате възможност да се включите и в различни модули по избор от профилирания курс по ароматерапия – ароматна химия, анатомия на човешкото тяло, ароматерапия за системите на тялото и др.

Кои са основните умения, които ще придобиете след завършване на основния курс по ароматерапия?

 • Ще познавате терапевтичните и козметичните приложения на повече от 40 етерични и на над 30 базови масла.
 • Ще познавате всички методи за използване на етеричните масла и ще знаете как да изберете най-подходящия за конкретния случай.
 • Ще знаете как да съчетавате етеричните масла, да изчислявате тяхната концентрация в смеси и да изготвяте индивидуални рецепти за различни терапевтични и козметични приложения.
 • Ще можете спокойно и уверено да използвате етеричните масла, защото ще знаете всички правила и препоръки за безопасната им употреба, вкл. препоръчителни максимални концентрации, специфични противопоказания и др.
 • Ще знаете как и в кои случаи да използвате и други ароматни продукти, като например хидрозоли, СО2 екстракти, абсолю, конкрет и по какво се различават.
 • Ще умеете да избирате най-подходящата база за разреждане на етеричните масла.
 • Ще умеете да правите ароматерапевтичен масаж на цяло тяло.
 • Ще знаете от какво се определя качеството на етеричните масла и как да избирате и купувате висококачествени такива.
 • Ще можете да различавате истинските етерични масла от синтетичните ароматни продукти.
 • Ще можете да си приготвяте базови етерично-маслени продукти за грижа за кожата.
 • Ще можете да си направите собствен маслен извлек от ароматни растения.
 • Ще можете да обясните как работи обонянието и по какъв начин натуралните аромати въздействат върху нашия ум, психика и емоции.
 • Ще можете да обясните защо растенията образуват тези ароматни съединения, които извличаме като етерични масла, както и по какви начини ги извличаме.
 • Ще имате базови познания за химичния състав на етеричните масла, вкл. как да разграничавате отделните им хемотипове.
 • И още много…

Какви са възможностите за професионална реализация в областта на ароматерапията?

Ароматерапията е бързо развиваща се и нарастваща по популярност област на познанието и алтернативна терапевтична модалност с огромен потенциал. Сред моите курсисти има масажисти, физикални терапевти, козметици, дистрибутори на етерични масла, практикуващи лекари и стоматолози, съдържатели на студиа за масажни и спа-процедури, психотерапевти и др. Повечето от тях успешно интегрираха знанията, получени по време на обучението, в професионалната си практика.

За някои от курсистите ми обучението беше ключова стъпка в прехода им към нова и различна професионална реализация – когато едно любимо хоби или лична страст прераства в професия. Дали ще е продажба на етерични масла и продукти за ароматерапия, изготвяне на козметични формули с етерични масла, съчетаване на ароматерапията с други традиционни и нетрадиционни методики за лечение, масажни и козметични терапии… възможностите са безкрайни!

Нов курс по ароматерапия ще започне на 17 януари 2024 г. Вижте тук за повече подробности.

Ако имате допълнителни въпроси за обучението, позвънете ми на 089 9168961 или ми пишете тук.

ПРОЛЕТИНА