Здравейте!

Щастлива съм, че проявявате интерес към етеричните масла и търсите по-задълбочено изучаване на тяхната употреба. Създадох този курс с намерението да внеса едно по-ясно разбиране за същността и предназначението на ароматерапията – отвъд ограничената представа за нея като начин за създаване на приятна и ароматна среда или допълнение към спа-процедурите.

Терапията с етерични масла стъпва върху холистичното разбиране за човека в неговата цялостност – ние сме изумително съчетание от физическо тяло, интелект, психика и емоции и духовна същност. Въздействието, което етеричните масла оказват върху нас, се простира едновременно върху всички тези наши аспекти, без значение дали го възприемаме или не. И в това е магията…

Какви са предимствата на това обучение?

Персонален подход

Ценя вашите специални интереси и търсения!

Ако работите в сферата на козметиката, масажните терапии, медицината или всяка друга област, където ароматерапията може да разшири и обогати професионалния ви инструментариум, курсът може да бъде допълнен и адаптиран, така че да отговори на персоналните ви потребности. Това ще ви позволи бързо и лесно да включите етеричните масла в професионалната си практика.

В случай че намерението ви е да научите повече за маслата, за да ги използвате у дома, за себе си и близките си, този курс е точно това, от което се нуждаете. Ще ви даде освен знания, още и увереност, че прилагате етеричните масла по един ефективен и в същото време безопасен начин, заедно с богат набор от изцяло практични и разнообразни начини да ги включите в ежедневието си.

Ценя вашето лично време!

Освен в малки групи, курсът при възможност от моя страна, може да се проведе и в индивидуална форма. Ако това е по-подходящо за вас, вие можете да използвате най-удобното за вас време, за да учите. Имате възможност да променяте темпото – честотата и продължителността на уроците, дори да прекъснете за кратко, ако това се налага заради професионални или лични ангажименти.

Уроците са стегнати и концентрирани, така че да използвате оптимално наличното си време – получавате от мен най-важната информация в подреден и практичен вид, обсъждаме я, дискутираме, опитваме ароматите на етеричните масла, сравняваме ги, упражняваме се да приготвяме смеси, разучаваме похватите на ароматерапевтичния масаж и още много.

Ценя вашия личен начин на учене!

Всеки учи по различен начин. Едни предпочитат визуализациите (като мен) – учебните материали изобилстват от цветни текстове, таблици, диаграми и схеми. Други възприемат чрез слушане – представям информацията по разбираем и лесен за усвояване начин, с много конкретни примери и детайлни разяснения. Не са ви необходими предварителни познания или подготовка.

За тези от вас, които цените удобството на ученето от собствения дом или офис, курсът се провежда дистанционно, с изключение на ароматерапевтичния масаж. Единственото условие е да разполагате с определен набор от етерични масла, с които да работите самостоятелно по време на обучението. Получавате учебните материали в дигитален формат и разполагате с видео-записите на всички уроци, без ограничение във времето.

И тъй като личният и непосредствен контакт и общуване са незаменими, по време на курса се срещаме поне веднъж и на живо. Това също така е възможност за вас да опитате ароматите на най-различни етерични масла, включително редки и ценни, да споделим личен опит и да обсъдим всичко, което ви вълнува за ароматерапията.

И най-важното – ценя Вас!

По време на обучението, независимо дали в присъствена или дистанционна форма, моето намерение е да създам среда, в която се чувствате сигурни и спокойни, свободни да задавате въпроси, да вървите със собственото си темпо и да учите по най-добрия и ефективен за вас начин.

С огромно удоволствие ще споделя с вас моята лична страст към етеричните масла и всичко, на което ме е научил животът с тях. Щастлива съм винаги, когато успея освен знанията да ви предам и онази искра – любопитството и нетърпението да изследваш, търсиш, опитваш и откриеш защо си привлечен толкова силно от магията на ароматните растения.

Достоверна и актуална информация

Съдържанието на курса отразява най-новата и проверена информация, която е достъпна за етеричните масла, техните терапевтични действия и употреба. В този смисъл, учебните материали периодично се обновяват и допълват. Ароматерапията е непрекъснато развиваща се област, в която се правят нови и нови проучвания и опити. Моя задача е да следя актуалните изследвания, резултати и публикации. Самата аз продължавам да се обучавам и да надграждам знанията и уменията си, което е задължително, за да мога да ви предложа най-доброто.

Всички данни за терапевтичните качества на етеричните масла, за начините и методите на тяхната употреба, са проверени в надеждни източници – публикации и справочници от авторитетни автори, изследователи, научни и образователни институти в областта на етеричните масла и ароматерапията. Това ще ви помогне да се ориентирате в мъглата от противоречива и неясна информация, на която вероятно се натъквате в интернет пространството.

Какво включва курсът и как е организиран?

При всеки урок получавате подробни учебни материали и домашни задания, с които работите при самостоятелната си подготовка след това. Добре е да предвидите поне един-два часа между отделните уроци за тази цел. По-любознателните от вас могат да получат допълнителна литература на български и/или английски език.

Обучението обхваща теоретични и практически занимания. Теоретичните са организирани в 10 отделни теми. Практическите включват упражнения по изготвяне на ароматерапевтични смеси, обонятелна сензорика, както и ароматерапевтичния масаж.

С какъв документ завършва курсът?

При желание за придобиване на удостоверение за завършен курс по ароматерапия и ароматерапевтичен масаж, курсистите полагат изпит по теория и практика. Полагането на изпит не е задължително, но е условие за получаването на документа. Той представлява удостоверение за професионално обучение, което се издава от Център за професионално обучение „Българска академия „Ароматерапия“, която е лицензирана към Националната агенция за професионално образование и обучение.

Курсът по ароматерапия и ароматерапевтичен масаж е част от професия „козметик“, специалност „козметика“. В България все още не е регламентирана професия или специалност в областта на ароматерапията.

Кои са основните теми, които обхваща курсът по ароматерапия?

ТЕОРЕТИЧНА ЧАСТ НА КУРСА ПО АРОМАТЕРАПИЯ:

Тема 1: Въведение в ароматерапията

Основни понятия. Кои са ароматните растения. Какво представляват етеричните масла и каква е биологичната им роля. История на ароматерапията. Области на приложение на етеричните масла. Фитотерапия и ароматерапия. Видове ароматерапия. Какво е въздействието на етеричните масла на физическо, психо-емоционално и ментално ниво. Холистичното разбиране за ароматерапията. Детайлно разглеждане на характеристиките, терапевтичните свойства и приложения на етеричните масла от лавандула, чаено дърво, портокал. (Всички етерични масла се разглеждат и в светлината на тяхната енергетика според концепцията за петте елемента в традиционната китайска медицина.)

Тема 2: Извличане на етерични масла и други екстракти от ароматни растения

Технологии за извличане на етеричните масла. Други екстракти от ароматни растения (абсолю, конкрет, СО2 екстракти, хидрозоли). Съхранение и срок на годност. Детайлно разглеждане на характеристиките, терапевтичните свойства и приложения на етеричните масла от мускатна салвия, мандарина, нероли, индрише, палмароза.

Тема 3: Състав, качество и чистота на етеричните масла

Физико-химични характеристики и естествен състав на етеричните масла, хемотипове. Критерии и стандарти за качество. Чистота и подправяне. Как да избираме и купуваме качествени етерични масла. Органолептична оценка. Детайлно разглеждане на характеристиките, терапевтичните свойства и приложения на етеричните масла от мащерка, розмарин, исоп, ниаули, цитронела.

Тема 4: Употреба и дозиране

Методи за приложение на етеричните масла. Изчисление на концентрацията при употреба и дозиране. Детайлно разглеждане на характеристиките, терапевтичните свойства и приложения на етеричните масла от римска лайка, немска лайка, евкалипт, мента, лимон.

Тема 5: Безопаснa употреба на етеричните масла

Общи правила за безопасна употреба. От какво зависи безопасността. Токсичност. Рискове и неблагоприятни реакции при неподходяща употреба. Специфични противопоказания за конкретни етерични масла. Лекарствени взаимодействия. Детайлно разглеждане на характеристиките, терапевтичните свойства и приложения на етеричните масла от бор, грейпфрут, кедър, кипарис, хвойна, тамян.

Тема 6: Етеричните масла и човешкото тяло

Как работят етеричните масла. Пътища за проникване на етеричните масла в човешкия организъм. Какво се случва с етеричните масла в нашето тяло. Как работи обонянието. Аромати и психика. Детайлно разглеждане на характеристиките, терапевтичните свойства и приложения на етеричните масла от иланг иланг, жасмин, ветивер, сандалово дърво, маточина, бергамот.

Тема 7: Базовите масла в ароматерапията

Какво представляват. Свойства, състав и съхранение. Извличане и качество. Разглеждане на най-често използваните в ароматерапията базови масла – характеристики, терапевтични и козметични свойства. Детайлно разглеждане на характеристиките, терапевтичните свойства и приложения на етеричните масла от босилек, джинджифил, кардамон, кориандър, черен пипер.

Тема 8: Съчетаване на етеричните масла

Общи насоки за избoр и съчетаване на етеричните масла в индивидуални ароматерапевтични рецепти. Етапи в процеса на създаване на ароматерапевтична комбинация. Различни подходи за съчетаване на етеричните масла. Синергия в ароматерапията. Морфологичен подход. Детайлно разглеждане на характеристиките, терапевтичните свойства и приложения на етеричните масла от петигрен, резене, смирна, майорана, пачули, роза.

Тема 9: Ароматерапевтичната практика

Ароматерапевтичната практика в действие: консултация, комуникационни умения, наблюдение и оценка на резултатите, водене на документация. Интегриране на ароматерапията в други холистични терапии и практики. Етични принципи и правила в ароматерапевтичната практика.

Бонус тема: Козметични приложения на етеричните, базовите масла и хидролатите в ежедневните грижи за здрава и красива кожа. Ароматерапия за различните типове кожа. Арома рецепти за домашна грижа.  

ПРАКТИЧЕСКА ЧАСТ НА КУРСА ПО АРОМАТЕРАПИЯ (провежда се само в присъствена форма, в гр. София):

 1. Ароматерапевтичен масаж: Специфика на ароматерапевтичния масаж, показания и противопоказания. Ароматерапевтичен масаж на цяло тяло.
 2. Обонятелен практикум: Запознаване с ароматите на над 100 вида различни етерични масла и упражнения по обонятелна сензорика.

След завършване на този основен курс по ароматерапия, имате възможност да се включите и в различни модули по избор от профилирания курс по ароматерапия – ароматна химия, анатомия на човешкото тяло, ароматерапия за системите на тялото и др.

Кои са основните умения, които ще придобиете след завършване на основния курс по ароматерапия?

 • Ще познавате терапевтичните и козметичните приложения на повече от 40 етерични и на над 30 базови масла.
 • Ще познавате всички методи за използване на етеричните масла и ще знаете как да изберете най-подходящия за конкретния случай.
 • Ще знаете как да съчетавате етеричните масла, да изчислявате тяхната концентрация в смеси и да изготвяте индивидуални рецепти за различни терапевтични и козметични приложения.
 • Ще можете спокойно и уверено да използвате етеричните масла, защото ще знаете всички правила и препоръки за безопасната им употреба, вкл. препоръчителни максимални концентрации, специфични противопоказания и др.
 • Ще знаете как и в кои случаи да използвате и други ароматни продукти, като например хидрозоли, СО2 екстракти, абсолю, конкрет и по какво се различават.
 • Ще умеете да избирате най-подходящата база за разреждане на етеричните масла.
 • Ще умеете да правите ароматерапевтичен масаж на цяло тяло.
 • Ще знаете от какво се определя качеството на етеричните масла и как да избирате и купувате висококачествени такива.
 • Ще можете да различавате истинските етерични масла от синтетичните ароматни продукти.
 • Ще можете да си приготвяте базови етерично-маслени продукти за грижа за кожата.
 • Ще можете да си направите собствен маслен извлек от ароматни растения.
 • Ще можете да обясните как работи обонянието и по какъв начин натуралните аромати въздействат върху нашия ум, психика и емоции.
 • Ще можете да обясните защо растенията образуват тези ароматни съединения, които извличаме като етерични масла, както и по какви начини ги извличаме.
 • Ще имате базови познания за химичния състав на етеричните масла, вкл. как да разграничавате отделните им хемотипове.
 • И още много…

Какви са възможностите за професионална реализация в областта на ароматерапията?

Ароматерапията е бързо развиваща се и нарастваща по популярност област на познанието и алтернативна терапевтична модалност с огромен потенциал. Сред моите курсисти има масажисти, физикални терапевти, козметици, дистрибутори на етерични масла, практикуващи лекари и стоматолози, съдържатели на студиа за масажни и спа-процедури, психотерапевти и др. Повечето от тях успешно интегрираха знанията, получени по време на обучението, в професионалната си практика.

За някои от курсистите ми обучението беше ключова стъпка в прехода им към нова и различна професионална реализация – когато едно любимо хоби или лична страст прераства в професия. Дали ще е продажба на етерични масла и продукти за ароматерапия, изготвяне на козметични формули с етерични масла, съчетаване на ароматерапията с други традиционни и нетрадиционни методики за лечение, масажни и козметични терапии… възможностите са безкрайни!

Нов курс по ароматерапия ще започне на 3 април 2024 г. Вижте тук за повече подробности.

Ако имате допълнителни въпроси за обучението, позвънете ми на 089 9168961 или ми пишете тук.

ПРОЛЕТИНА