Тези, които ме познават, знаят, че другата ми страст след ароматите, това са планините. Всеки си има свой начин да слиза от въртележката на ежедневието и да натиска своя „рестарт“ бутон. Моят е катеренето на върхове, дългите преходи из дълбоки и влажни гори, къмпингуването покрай реки и езера.

Както сигурно се досещате, и там не оставам без любимите си масла. Те са абсолютно задължителна част от туристическия ми багаж. Безброй пъти са ме спасявали в най-различни ситуации: наранявания и контузии; нашествия на комари, мравки, кърлежи, мухи и други пълзящи и хвърчащи насекоми; ухапвания; слънчево изгаряне; разхлаждане в тежка лятна жега; уморени мускули и стави и какво ли още не. Ако и вие обикаляте по гори и планини и тези предизвикателства не са ви непознати, с удоволствие ще споделя с вас няколко лесни идеи за малка, ароматна туристическа аптечка.

БЪРЗА ПОМОЩ ПРИ ЛЕКИ РАНИ, ОХЛУЗВАНИЯ, ДРАСКОТИНИ

Дългите панталони са препоръчителни за планината дори и през летните месеци. Аз лично, признавам си, предпочитам късите, а дългите нося „за всеки случай“ в раницата. И, разбира се, плащам си цената за това 🙂 – краката ми са вечно с драскотини и синки, особено след преходи извън утъпканите и почистени туристически пътеки. Но за сметка на това в раницата ми винаги има антисептично спрейче за почистване на рани и ролонче с етерични масла за леки контузии, наред със задължителните лепенки и бинтове.

Спрейчето приготвям като смесвам лавандулова вода, мъничко етилов спирт и няколко капки от силно антисептичните етерични масла от лавандула и чаено дърво, в концентрация до два процента (това са максимум 25 капки на 50 мл вода). Използвам го за бързо промиване на малки ранички и драскотини, след което, ако е нужно покривам с лейкопласт.

Ролона приготвям с 10 мл масло от невен, като основа, и в него прибавям етерични масла от лавандула (3 капки), безсмъртниче (3 капки) и чаено дърво (2 капки). Ако имате и масло от таману, още по-добре ще се получи – добавете двайсетина капки и от него към невена. Ако предпочитате да е под формата на мехлем, можете да сгъстите невеновото масло с малко пчелен восък. Ролонът или мехлемът ще ви свършат чудесна работа, ако се ударите, одраскате, ожулите на коприва или ви ухапе някое насекомо. Ако е нужно, предварително почистете добре мястото с антисептичния спрей.

МУСКУЛНА УМОРА И ПРЕТОВАРЕНИ СТАВИ

Независимо дали лете или зиме, дългите преходи и изкачвания в планината, особено ако са многодневни, натоварват доста опорно-двигателната система. Могат да се появят лека или по-сериозна мускулна треска, както и болки в ставите на краката.

Освен добрата почивка след всеки преход, допълнително количество магнезий и хубаво хидратиране, използването на подходящо масажно масло с етерични масла може много бързо да възстанови тялото, да премахне мускулната умора и да намали риска от мускулна треска. Маслата в рецептата, която използвам най-често в такива случаи, са със силно противовъзпалително и обезболяващо действие:

  • 6 капки розмарин
  • 6 капки сладка майорана
  • 5 капки лавандула
  • 3 капки джинджифил
  • 3 капки лютива мента
  • 30 мл масло от жълт кантарион

Ако ви се намира и масло от арника, можете да добавите 5 мл от него и да намалите съответно количеството на жълтия кантарион на 25 мл.

Можете да си приготвите маслото в малко, удобно шишенце с помпичка и да го вземете в раницата си. По време на някоя почивка можете да намажете с него болезнените и претоварени стави и мускули на краката, а също и раменете, ако раницата ви е тежка.

РЕПЕЛЕНТ ЗА ПРЕДПАЗВАНЕ ОТ КОМАРИ

Ако трябва да избера само един продукт, който да сложа в раницата си, това определено ще е спреят против насекоми. Рядко се е случвало да не го извадя по време на преход, а за къмпингуването е просто задължителен. Лавандулата е в главната роля, но добавям и цитронела:

Смесвам 35 капки лавандулово масло и 15 капки масло от цитронела със 100 мл лавандулова вода (или дестилирана), изсипвам в малка спрей бутилка и разклащам енергично. Пръскам по откритите части на тялото си на всеки два часа или по-често, ако се налага, като разтръсквам бутилчицата винаги преди употреба, ако не съм добавила някакъв емулгатор. (Сигурно знаете, че етеричните масла не се разтварят във вода.)

И най-хубавото е, че тази комбинация от масла работи не само срещу комари! Личният ми опит с нея доказа, че отблъсква горски мравки и мухи от всякакъв вид, включително най-лошо хапещите. Ако пък искате да се предпазите от кърлежи, ще ви трябват и други етерични масла, например тези от индрише, вирджински кедър, палмароза, амирис или ветивер.

СПРЕЙ ЗА ОСВЕЖАВАНЕ И РАЗХЛАЖДАНЕ

Второто спрей шишенце, което винаги се намира в туристическата ми раница през лятото, е пълно с чист хидролат. Хидролатите са водите, които се получават при дестилирането на ароматните растения. Те също са много ценни, защото съдържат доста вещества с терапевтично действие.

Най-подходящи за летните жеги са хидролатите с охлаждащ ефект, като например тези от роза, лавандула или мента. Могат да се комбинират помежду си или да се използват самостоятелно. Аз лично най-често използвам розовата вода, за да се охлаждам през лятото. Когато ми е много топло, пръскам от нея по лицето си, шията, деколтето, ръцете и всички открити части по тялото. Действа невероятно освежаващо, разхлажда моментално, ароматизира и дори можете да почистите с нея кожата си в движение.

Пожелавам ви прохладно и ароматно лято!

ПРОЛЕТИНА