Нов курс по ароматерапия ще започне на 25 септември 2024г. и ще продължи до 27 ноември 2024г.

Каква е формата на обучението: Курсът е дистанционен и се провежда чрез виртуалната учебна платформа на Българска академия „Ароматерапия“. Там се намират всички учебни материали, видео-записите на уроците, както и линкът за zoom срещите.

Как се осъществява обучението: Всяка сряда участниците в курса получават запис на един от десетте урока, всеки от които е с продължителност 5 или 6 учебни часа. След седмица (всяка сряда от 9:30 часа) провеждаме среща през zoom, за да обсъдим урока и отговорим на възникнали въпроси. Дискусионните срещи също се записват. Достъпът до записите на уроците и дискусионните срещи е персонален и е отворен за период от 1 година след приключване на курса.

В рамките на курса ще се проведе и една присъствена среща в София, чиято цел са обонятелни упражнения и запознаване с ароматите на най-различни етерични масла. Датата на тази среща се определя след началото на обучението. Курсът включва самостоятелна работа между отделните уроци, както и едно домaшно зaдание. Всички етерични масла се разглеждат и в светлината на техните по-фини въздействия според философията на традиционната китайска медицина.

ПРОГРАМА НА КУРСА:

25 септември 2024 9:30: Първа среща за запознаване, през zoom

Тема 1: Въведение в ароматерапията

Основни понятия. Кои са ароматните растения. Какво представляват етеричните масла и каква е биологичната им роля. История на ароматерапията. Области на приложение на етеричните масла. Фитотерапия и ароматерапия. Видове ароматерапия. Какво е въздействието на етеричните масла на физическо, психо-емоционално и ментално ниво. Холистичното разбиране за ароматерапията. Детайлно разглеждане на характеристиките, терапевтичните свойства и приложения на етеричните масла от лавандула, чаено дърво, портокал.

2 октомври 2024 Тема 2: Извличане на етерични масла и други екстракти от ароматни растения

Технологии за извличане на етеричните масла. Други екстракти от ароматни растения (абсолю, конкрет, СО2 екстракти, хидрозоли). Съхранение и срок на годност. Детайлно разглеждане на характеристиките, терапевтичните свойства и приложения на етеричните масла от мускатна салвия, мандарина, нероли, индрише, палмароза.

9 октомври 2024 Тема 3: Състав, качество и чистота на етеричните масла

Физико-химични характеристики и естествен състав на етеричните масла, хемотипове. Критерии и стандарти за качество. Чистота и подправяне. Как да избираме и купуваме качествени етерични масла. Органолептична оценка. Детайлно разглеждане на характеристиките, терапевтичните свойства и приложения на етеричните масла от мащерка, розмарин, исоп, ниаули, цитронела.

16 октомври 2024 Тема 4: Употреба и дозиране

Методи за приложение на етеричните масла. Изчисление на концентрацията при употреба и дозиране. Детайлно разглеждане на характеристиките, терапевтичните свойства и приложения на етеричните масла от римска лайка, немска лайка, евкалипт, мента, лимон.

23 октомври 2024 Тема 5: Безопаснa употреба на етеричните масла

Общи правила за безопасна употреба. От какво зависи безопасността. Токсичност. Рискове и неблагоприятни реакции при неподходяща употреба. Специфични противопоказания за конкретни етерични масла. Лекарствени взаимодействия. Детайлно разглеждане на характеристиките, терапевтичните свойства и приложения на етеричните масла от бор, грейпфрут, кедър, кипарис, хвойна, тамян.

30 октомври 2024 Тема 6: Етеричните масла и човешкото тяло

Как работят етеричните масла. Пътища за проникване на етеричните масла в човешкия организъм. Какво се случва с етеричните масла в нашето тяло. Как работи обонянието. Аромати и психика. Детайлно разглеждане на характеристиките, терапевтичните свойства и приложения на етеричните масла от иланг иланг, жасмин, ветивер, сандалово дърво, маточина, бергамот.

6 ноември 2024 Тема 7: Базовите масла в ароматерапията

Какво представляват. Свойства, състав и съхранение. Извличане и качество. Разглеждане на най-често използваните в ароматерапията базови масла – характеристики, терапевтични и козметични свойства. Детайлно разглеждане на характеристиките, терапевтичните свойства и приложения на етеричните масла от босилек, джинджифил, кардамон, кориандър, черен пипер.

13 ноември 2024 Тема 8: Съчетаване на етеричните масла

Общи насоки за избoр и съчетаване на етеричните масла в индивидуални ароматерапевтични рецепти. Етапи в процеса на създаване на ароматерапевтична комбинация. Различни подходи за съчетаване на етеричните масла. Синергия в ароматерапията. Морфологичен подход. Детайлно разглеждане на характеристиките, терапевтичните свойства и приложения на етеричните масла от петигрен, резене, смирна, майорана, пачули, роза.

20 ноември 2024 Тема 9: Ароматерапевтичната практика. Съвети и насоки за работа. Професионална етика.

Ароматерапевтичната практика в действие: консултация, комуникационни умения, наблюдение, оценка на резултатите, водене на документация. Интегриране на ароматерапията в други холистични терапии и практики. Етични принципи и правила в ароматерапевтичната практика.

Бонус тема: Козметични приложения на етеричните, базовите масла и хидролатите в ежедневните грижи за здрава и красива кожа. Ароматерапия за различните типове кожа. Рецепти за домашна грижа.  

27 ноември 2024 Последна среща за дискусии

Участието в курса по ароматерапия е на стойност 1200 лв. Можете да се възползвате от 25% отстъпка при ранно записване и плащане до 31 юли 2024г – 900 лв.

След завършване на този курс, участниците ще имат възможност да се включат и в курс по ароматерапевтичен масаж. Той се провежда в рамките на 3 или 4 учебни дни.

При желание за придобиване на удостоверение за завършено обучение по ароматерапия и ароматерапевтичен масаж курсистите се явяват на изпит, който обхваща както теоретичната част на курса, така и ароматерапевтичния масаж. Удостоверението се издава от Център за професионално обучение „Българска академия „Ароматерапия“, който е лицензиран към Националната агенция за професионално образование и обучение.

За повече подробности, пишете или позвънете: 0899 168961.

ПРОЛЕТИНА