Почти съм сигурна, че зъбите и венците са последното, за което се сещате като си помислите за причините да използвате етерични масла. Хрема, кашлици, болки, умора, стрес са типични състояния, при които посягаме към тези ароматни екстракти. Но и оралното здраве може да се подпомогне чрез ароматерапия. Ще ви разкажа защо и как.

Когато потърсих повече по темата, с изненада установих, че има купища научни публикации, които описват огромен брой проведени лабораторни и клинични изследвания. Проучват се свойствата и приложенията на различни етерични масла в полза на зъбите и венците. Установих, че учените отдавна са взели на фокус етеричните масла и отделни техни компоненти, в опит да намерят нови и работещи средства както за профилактика, така и за терапия на заболяванията на устната кухина. И продължават да се провеждат нови и нови изследвания около безопасността и ефективността на маслата, преди да бъдат включени в клиничната практика.

Кое прави етеричните масла не само приложими, но и особено ценни в грижата за оралното здраве?

  1. Да започнем с тяхната противомикробна активност.

В етеричните масла има съединения, като фенолите и монотерпените например, които имат мощно антибактериално и противогъбично действие срещу микроорганизмите, които са свързани с образуването на кариес и зъбна плака. Те препятстват растежа на оралните патогени и намаляват способността им да развиват биофилм върху повърхностите в устата ни. А това е най-добрата превенция срещу зъбната плака. Етеричните масла унищожават или потискат широк спектър от бактерии и гъбички, които причиняват състояния като халитоза, гингивит и пародонтит.

Как се обяснява противомикробната активност на етеричните масла?

Те увреждат клетъчната мембрана на микроорганизмите. Повлияват клетъчния им метаболизъм, като например могат да спрат процеса на дишане и абсорбцията на кислород, да попречат на протичането на различни ензимни реакции. Блокират така наречените ефлуксни помпи, които са защитен механизъм – чрез тях бактериалната клетка изхвърля навън голям брой съединения, включително антибиотиците.

Етеричните масла объркват сигналните системи на бактериите и пречат на комуникацията им (кворумна сигнализация). Чрез сигнални молекули бактериалните клетки обменят информация, за да се координират и подсигурят оцеляването си. Така те създават устойчив биофилм, който да ги защитава, докато се хранят, размножават и разширяват територията си.

Биофилмът е защитен слой, изграден от полизахариди и протеини, който бактериите и гъбичките създават, за да си осигурят защитено пространство върху повърхностите, където се развиват. Той ги предпазва от повечето антибиотици и антибактериални агенти, както и от имунната система.

Има етерични масла, които са особено добри в това да пречат на бактериите да образуват този биофилм в устата ни или го разрушават. Например, маслата от карамфил, канела, евкалипт, розмарин, мента, както и евгенолът (съставка на карамфиловото и канеленото масло) са с доказан антибактериален ефект срещу Streptococcus mutans – най-известната бактерия, образуваща биофилм в устната кухина и свързана с кариеса и зъбната плака.

Потискането на сигналните механизми на бактериите може би е дори по-важно отколкото директното им унищожаване. Защото като се нарушат комуникационните им пътища, те трудно ще образуват устойчив биофилм и ще се отслаби защитата им срещу имунната система на тялото, както и срещу антимикробните средства. Това ги прави отново чувствителни към антибиотиците. Затова и част от решението на проблема с антибиотик-резистентните бактерии се търси именно в етеричните масла и отделни техни компоненти.

Тъй като етеричните масла могат да повишат чувствителността на микроорганизмите към антибиотиците, вече се разработват комбинирани препарати, в които се използват заедно етерични масла и антибиотици и има редица доказателства за синергични взаимодействия между тях.[1] Антибиотикът става по-ефективен, необходимата доза от него по-ниска, също и нежеланите ефекти от него – по-малки. В този смисъл, в дългосрочна перспектива, етеричните масла биха могли да помогнат за намаляване на употребата на антибиотици.

дентално здраве с ароматерапия

  1. Етеричните масла намаляват или премахват възпалението.

Маслата намират място в грижите за здравето на устната кухина и заради противовъзпалителното си действие. Те намаляват възпалението като регулират освобождаването на възпалителни медиатори или потискат активността на специфични ензими, които участват във възпалителния процес. Сред маслата с такова действие са, например, лавандула, чаено дърво, смирна, карамфил, лайка, тамян, евкалипт и други.

  1. Етеричните масла обезболяват.

Маслата съдържат компоненти, за които е научно доказано, че имат изразен аналгетичен и антиноцицептивен[2] ефект. Такива съединения са например евгенол, ментол, бета-кариофилен, 1.8-цинеол и много други. Неслучайно карамфиловото масло традиционно се използва като болкоуспокояващо средство при зъболечение, както и при лечение на зъбни инфекции. А евгенолът, който съставлява над 70% от състава на маслата от карамфил и канела лист, е важно средство в денталната практика: той е част от материала, който се използва за временна пломба, когато има възпаление на зъбната пулпа, с цел да се подпомогне излекуването на зъба и да се избегне кореново лечение.

Други етерични масла със силно обезболяващо действие са например лайка, мента, безсмъртниче, чаено дърво, гаултерия и др.

  1. Етеричните масла заздравяват и възстановяват увредени тъкани, спират кървенето.

В маслата се намират съединения, които имат силно регенериращо и епителизиращо действие. Това означава, че подпомагат и ускоряват процеса на заздравяване на увредените тъкани. Такива са, например, маслата от безсмъртниче, смирна, немска лайка, лавандула, тамян, лавдан и други. Те могат да се използват за по-бързо и успешно възстановяване след дентални и особено хирургични интервенции в устната кухина.

След всичко това, сигурно вече се питате по какъв начин все пак се използват етеричните масла за здравето на зъбите и венците.

Как да използвате етеричните масла за зъбите, венците си и цялата устна кухина?

Ако оставим настрана употребата им в стоматологичната практика за спиране на кървенето или предотвратяване на възпалението и инфекцията, употребата им в домашни условия е много лесна. Първо, да не забравяме, че макар да са натурални екстракти от растения, етеричните масла са силно концентрирани субстанции, поради което трябва да се дозират и разреждат. Преди нанасяне върху кожата, те се разтварят в определено количество базово масло, като например бадемово, сусамово, кайсиево или друго мазно растително масло.

С цел профилактика и ежедневна грижа за устната кухина можете да си приготвите вода за изплакване на устата или маслена смес за жабурене. Водата за уста можете да използвате след всяко миене на зъбите. А маслото за жабурене – сутрин, след ставане от сън. За ползите от жабуренето с масло за цялостното здраве има вече много написано и няма да се спирам подробно. Само ще дам идеи за комбинирането на метода с ароматерапията.

Споделям ви една моя любима рецепта за вода за изплакване на устата за ежедневна грижа:

  • 250 мл преварена вода
  • 3 капки етерично масло от лимон
  • 1 капка етерично масло от лютива или сладка мента
  • 1 капка етерично масло чаено дърво

Разклащайте енергично бутилката преди всяка употреба.

Ако решите да опитате масленото жабурене, можете да смесите 20 мл масло от сусамови семена с 2 до 5 капки от избраното етерично масло. Бихте могли да опитате, например, с 1-2 капки карамфил или 3-4 капки лимон. Ментата, розмаринът, кориандърът също са подходящи за тази цел, освен че придават приятен вкус и аромат на маслото за жабурене. Ако венците ви кървят понякога, помислете да включите етерични масла от смирна, безсмъртниче или лавдан (Cistus ladaniferus). Освен със сусамово, можете да жабурите също и с кокосово масло или зехтин. Задържайте маслото в устата си поне 3-5 минути, а ако ви е приятно, дори до 20 минути. Можете да го правите до 3-4 пъти в седмицата.

Още една идея да включите етеричните масла в устната си хигиена: напоявате конеца за зъби с една капка базово масло, в което сте разтворили подходящо етерично, и с него почиствате зъбите си, както обикновено.

Ако познавате и ползвате хидролатите, известни и като флорални води, можете да включите и тях в ежедневните грижи за зъбите и венците. С тях може да се жабури в неразреден вид или да се включат в състава на ежедневната вода за изплакване. Подходящи са например водите от смрадлика, мента, джоджен, лайка, розмарин, мащерка.

Има и други начини и поводи за употреба на етеричните масла за зъбите и венците, включително спешно обезболяване или намаляване на възпаление и оток, докато успеете да стигнете до зъболекаря си. Но целта ми беше да ви дам идеи за превантивна грижа с ароматерапия. Ще завърша с препоръката да не пропускате редовните профилактични прегледи при своя зъболекар и да не чакате да ви заболи, за да си запишете час. Припомням нещо, което често забравяме: от здравето на зъбите зависи здравето на цялото ни тяло. В човешкия организъм всичко е взаимосвързано. Заболяванията в устната кухина могат да причинят здравословни проблеми в други части на тялото, а също и да се отразят неблагоприятно на цялостното ни състояние и жизнен тонус.

Останете здрави!

ПРОЛЕТИНА

[1] Langeveld WT, Veldhuizen EJ, Burt SA. Synergy between essential oil components and antibiotics: a review. Crit Rev Microbiol. 2014 Feb; 40(1):76-94.

[2] Намалява, потиска усещането за болка.

Тази публикация не следва да се използва с цел диагностициране или лечение на дадено заболяване. Предназначението й е изцяло информативно. Тази информация не замества нуждата от медицинска консултация. Ако имате конкретни въпроси във връзка със здравословното ви състояние, обърнете се към вашия лекар. Авторката на статията не носи отговорност за вреди или щети, възникнали от употребата на съдържащата се в нея информация.

Използването на тази публикация за лични нужди е свободно. Публикуване на части от нея или на целия текст е разрешено само при изрично цитиране на източника https://aromatina.com.