Още в древността първите приложения на екстрактите от ароматни растения са били свързани с грижата за красотата. И до днес етеричните масла, базовите масла и флоралните води са основните средства в практиката на специалистите по козметична ароматерапия.

Има много и разнообразни начини за включване на ароматерапията в работата на козметика и това я прави много по-ориентирана към природата, по-естествена и щадяща. И освен козметичните ефекти на етеричните масла върху кожата (подмладяващо, регенериращо, противовъзпалително и т.н.), ароматерапията в козметичната практика носи и допълнителни ползи – моменталното въздействие на аромата върху психиката, емоциите и ума на клиента. Затова все повече хора търсят тези по-натурални средства и процедури в козметичния салон и предпочитат мануалните козметични терапии.

Курсът „Приложна ароматерапия в козметиката“ е подходящ както за практикуващи козметици, така и за хора, които искат да научат повече за приложенията на ароматерапията в грижите за здрава и красива кожа. Обучението дава добра теоретична основа, а също така се научават и нови масажни техники и козметични терапии с различни растителни извлеци, етерични и базови масла.

Ето и подробното съдържание на курса:

 1. Въведение в ароматерапията. Етерични масла. Базови масла. Хидролати. Безопасно приложение на етеричните масла. Употреба и дозиране. Качество. Съхранение.
 2. Типове кожа и подходящи етерични и базови масла.
 3. Кожни проблеми и подходящи етерични масла (акне, розацея, пигментни петна, бръчки, брадавици и др.)
 4. Психосоматика на кожните проблеми и физиогномика. Психоемоционално въздействие на етеричните масла и връзката с кожата.
 5. Козметични средства (лосиони, маски, кремове, извлеци, пудри и др) и козметични процедури с етерични, базови масла и хидролати (пилинг, компреси, меден масаж и др).
 6. Детайлно разглеждане на терапевтичните и козметичните свойства на етеричните масла от лавандула, чаено дърво, ниаули, розмарин, мускатна салвия, индрише, немска и римска лайка, нероли, петигрен, иланг иланг, портокал, мандарина, лимон, грейпфрут, кедър, кипарис, хвойна, ветивер, палмароза, пачули, роза, сандалово дърво, тамян, смирна, безсмъртниче, цистус, копаиба, морковено семе, мащерка.
 7. Детайлно разглеждане на терапевтичните и козметичните свойства на базовите масла от сладък бадем, макадамия, жожоба, кайсия, шипка, вечрна иглика, пореч, невен, пш.зародиш, арган, авокадо, гроздови семки, карите, рицин.
 8. Моделиращ масаж с мед и етерични масла – практическо обучение.
 9. Ароматерапевтичен масаж на лице, шия и деколте – практическо обучение. (Масажите включват допълнителни техники от остеопатията.)

Курсът ще се води от: Венелина Иванова, Пролетина Стоянова и Христина Христова.

Продължителност на курса: 1 октомври – 19 ноември 2024 г.

Начин на провеждане:

 • Теоретичната част на курса се провежда чрез предварително записани видео-уроци, като всеки вторник от 1 октомври до 5 ноември вкл. се провеждат онлайн сесии за въпроси и отговори по всяка една от темите (9:30 – 10:30).
 • На 12 и 19 ноември се провежда целодневно обучение по практика, в присъствена форма, в гр. София.

Цена за участие: 1200 лв.

Отстъпка за ранно записване: при записване и плащане до 31 юли участието в обучението е на стойност 1020 лв.

За придобиване на удостоверение за професионално обучение, курсистите се явяват на изпит по теория и практика. Удостоверението се издава от Център за професионално обучение „Българска академия „Ароматерапия“.

За повече информация и за записване, позвънете на тел. 0899 168961.

ПРОЛЕТИНА