Както за всяка област на живота, така и за ароматерапията, книжният пазар и виртуалното информационно пространство изобилстват от публикации с обичайните заглавия „365+ рецепти за…“ или “150 начина да…“ Винаги е изкушаващо да намерим най-бързото, най-лесното или най-евтиното решение. Но то не носи задължително резултата, който търсим.

За разлика от други области на познанието, в ароматерапията търсенето на готови решения или „изпробвани рецепти“ често не работи. Ароматерапията, например, има малко общо с готвенето (освен точното претегляне на съставките), където спазването на една и съща рецепта е ключово за крайния резултат. Приготвянето на рецепти с етерични масла почива на съвсем различни принципи. Тук най-голяма тежест има индивидуалният подход.

Защо? Защото всички реагираме различно на етеричните масла – телата ни и особено психиката ни се повлияват по различен начин от тях. Различни сме в нашата индивидуална генетика, здравословно състояние, среда и начин на живот, хранене, ментално и емоционално състояние, обонятелни предпочитания, възраст, пол, култура, лична история и много други по-малко известни фактори.

Ако дадена комбинация от масла работи добре за един, при друг не оказва забележими ефекти или дори има неочаквани и нежелани такива. И това е напълно естествено. В ароматерапията няма готови решения. Вярно е, че телата ни са устроени и функционират по един и същи начин, биохимичните процеси в тях се ръководят от едни и същи закони и принципи, но също така е вярно, че телата ни имат нужда от различни неща в един или друг момент, а за психиката ни това важи с още по-голяма сила.

За да изготви една работеща, високо-ефективна ароматерапевтична рецепта, ароматерапевтът трябва да влезе надълбоко в личната ви история – здравето ви, проблемите ви, възгледите ви за живота, ако щете; ще ви разпита подробно и продължително и ще се опита да ви опознае по-добре и от личния ви лекар. Защото цялата тази информация ще влезе в употреба, докато изготвя специално за вас вашата лична ароматерапевтична рецепта, която трябва да подейства, тук и сега.

Индивидуалният подход към клиента в ароматерапията е смес от наука и изкуство. Събирам маслата в рецептата първо според свойствата им, съобразявайки се с възможностите за постигане на оптимална синергия между тях; трябва да съм и терапевт, и психолог, за да подбера най-подходящите за клиента масла, според моментното му състояние; трябва да съм и достатъчно интуитивна, за да усетя кое ще работи за него/нея в дадения момент.

А това умение го няма в книгите. То се създава. С дълги години практика. Сериозните учебници по ароматерапия дават прекрасни познания за началото на пътя. Оттам насетне са нужни са много работа, постоянство, желание и страст.

Можете да учите от хората с опит и да отидете отвъд написаното в книгите и статиите.

Бъдете здрави!

ПРОЛЕТИНА