29.09.2023 @АромаТина

Eтеричните масла имат прекрасни приложения. Търсим ги през студеното време, когато сме настинали или за да повдигнем настроението си. Взимаме ги със себе си и през лятната почивка, за да успокоят зачервената от слънцето кожа или да държат комари и кърлежи надалеч. Все повече хора разбират каква чудесна работа вършат тези силно ароматни течности и те лесно стават част от ежедневието им. Но знаем ли как най-добре да ги използваме? Малко хора са чували, че неправилната им употреба може и да навреди.

Кои са 5-те е най-важни неща, които трябва да знаем за етеричните масла?

1. Етеричните масла са високо концентрирани и силно биологично активни растителни екстракти, които изискват разреждане преди употреба. Дори и в минимални количества, те оказват мощно въздействие върху човешкото тяло. Затова начинът, по който ги използваме, и количеството им са решаващи, ако искаме да си помогнем с тях, без да рискуваме нежелани реакции. „Колкото по-малко, толкова по-добре“ е небезизвестната максима в ароматерапията.

Високата концентрация на биологично активни вещества в етеричните масла изисква да ги разреждаме, винаги преди да влязат в контакт с нашата кожа. Разтварят се в мазнини, преди да се нанесат по тялото – най-често в растителни масла като бадемово, кокосово, маслиново и други. 4-5 капки етерично масло в 10 мл растително масло са обикновено напълно достатъчни, за да постигнем желания резултат.

Ако попаднат неразредени върху кожата ни, или особено върху лигавиците и други деликатни тъкани в тялото, някои етерични масла, като ригана и канелата например, могат да предизвикат кожно раздразнение, болка, възпаление, дори алергична реакция. Не бива да попадат в очите, дори и разредени. Не се използват за промиване на носната кухина. За тези по-чувствителни места от тялото се използват вместо тях хидролати.

Преди да се добавят към водата на ваната – приятен и чудесен начин да ги използваме – етеричните масла също се разреждат в малко количество растително масло или подходящ емулгатор. По този начин не рискуваме те да попаднат неразредени в контакт с нашата кожа и да предизвикат неприятни усещания или дори изгаряния и мехури. Причината е, че етеричните масла не се разтварят във водата.

2. Някои етерични масла не трябва да се използват преди излагане на слънце. Чакаме лятото с нетърпение – излагаме с удоволствие тялото си на топлите слънчеви лъчи. Понякога изгаряме, а етерични масла като от лавандула и лайка, например, могат бързо да успокоят и охладят зачервената и възпалена от слънцето кожа. В същото време, има цяла група етерични масла, които могат да направят кожата ни още по-чувствителна към слънцето и дори да предизвикат изгаряне. Това са известните „фототоксични“ масла, като например тези от бергамот, лайм, лимон, грейпфрут. Добре е да избягваме да ги нанасяме по тялото си преди плаж или солариум, защото под въздействието на UV лъчите те правят кожата ни силно фоточувствителна. Поне 12 часа трябва да изминат преди да покажем на слънце местата от тялото, които сме обработили с някое от тези масла. И още нещо – макар че могат да успокоят зачервената от слънцето кожа, етеричните масла не могат да я предпазят от увреждащото въздействие на UV лъчите.

3. Етеричните масла следва да се използват много внимателно при малки деца и бременни. Заради силно активните химични съединения в състава им, етеричните масла се оказват доста силни за по-чувствителните, като бебета, малки деца и бременни жени. При тях не всички етерични масла могат да се прилагат, а тези, които са подходящи, се използват в по-малки от обичайните количества. Рисковете са свързани с чувствителността на бебешката кожа, деликатния организъм на бъдещата майка и преминаването на съставките на етеричните масла през плацентата. Бременните жени следва да се въздържат от каквато и да е употреба на етерични масла през първия триместър от бременността, а след това е допустима внимателната им употреба, в малки количества и само външно.

4. Етеричните масла не се поглъщат във вода, чай, кафе и други течности. Противно на широко разпространената напоследък практика, етеричните масла не се приемат през устата всеки ден, без да има основателна причина за това. Те не са хранителни добавки, нито средства за овкусяване на храна и напитки. Мощните биологично активни съединения в тях ги нареждат повече сред лечебните субстанции. Вътрешният им прием е част от методите на медицинската ароматерапия. Той се извършва под ръководството и наблюдението на клиничен ароматерапевт и след внимателното им дозиране, разреждане в масло и поставяне в специални капсули, като се спазва индивидуален протокол за терапия.

Кои са най-често наблюдаваните нежелани ефекти и рискове от ежедневното „пиене“ на етерични масла, особено без подходящото им разреждане в маслен носител? Възможно е да се получи раздразнение на лигавиците в устната кухина, гърлото, хранопровода и стомаха, придружено от усещане за парене, дразнене, дискомфорт и болка в стомаха. Особено застрашени от това са хората с чувствителен стомах или заболявания като гастрит, язва, гастроезофагеален рефлукс.

При продължителен, ежедневен вътрешен прием на неразредени етерични масла, особено в по-високи дози, е възможно увреждане на хранопровода и стомаха, дисбиоза в чревния тракт, интоксикация и натоварване, дори увреждане на черния дроб. А ако се взимат едновременно медикаменти и се поглъщат етерични масла, съществува и риск от лекарствени взаимодействия, който не е за подценяване. Доказано и неоспоримо е, че някои съставки в етеричните масла повлияват работата на чернодробните ензими, чрез които нашето тяло метаболизира лекарствата. В резултат на това може да се потисне действието на лекарството или да се стигне до предозирането му в организма. Особено внимателни трябва да са хората, приемащи лекарства за диабет, високо кръвно, антидепресанти, антикоагуланти.

Ароматерапията предлага една друга, напълно безопасна, по-мека, но достатъчно мощна като терапевтичен ефект алтернатива на етеричните масла за вътрешен прием. Това са хидролатите, познати с по-популярното название „флорални води“. Извлечени от същите ароматни растения, както и етеричните масла, водите са уникални по състав, аромат и лечебни свойства. Могат да се пият, разредени или не, в малки количества и са особено подходящи за всички случаи, в които етеричните масла са неприложими или нежелани. Например за третиране на лигавици, очи, чувствителна или увредена кожа, при бебета и новородени. Концентрацията на етерично-маслени молекули в хидролатите е ниска и не носи рисковете от поглъщането на етеричните масла.

5. Етеричните масла са напълно безопасни и нетоксични, когато се използват адекватно. Това означава, първо, да бъдат подбрани изцяло в зависимост от индивидуалните нужди и особености на човека, който ще ги използва. Второ, да бъдат приложени по най-подходящия за случая начин, било то с нанасяне върху тялото, вдишване, вана или друго. И трето, да бъде избрана най-подходящата за човека и целта дозировка, продължителност и интензивност на тяхната употреба.

А за да сме в състояние да извършим тази преценка, е нужно да се научим. Не е достатъчно да проверим набързо какво е написано като съвети и идеи в социалните мрежи. Информацията там е неточна, непълна, противоречива и често подвеждаща. Нужно е систематизирано и задълбочено обучение по ароматерапия.

И да не забравяме, че етеричните масла са растителни екстракти с мощен ефект. Те въздействат едновременно на много нива – и върху физическото тяло, и върху емоционалното ни състояние, психика, дори поведение. Способни са да постигнат много и различни, допълващи се терапевтични ефекти. Нужно е да ги ценим, уважаваме, използваме разумно, защото с тях имаме дълга обща история. Човешкият род е еволюирал през вековете редом с ароматните растения. Те са били наши съюзници и помощници в лечението, ритуалите за свързване с Божественото, в ежедневието, в прехраната… С тях споделяме здрава симбиотична връзка. И е задължително да култивираме в себе си присъщото уважение към тяхната сила и природна мъдрост и да ги използваме по най-добрия начин.