През февруари ще започне нов дистанционен курс по ароматерапия в две групи – една неделна и една делнична.

Неделният курс е с продължителност 13 февруари – 17 април, всяка неделя от 10:00 до 13:00 часа. Делничният курс е от 8 февруари до 12 април – всеки вторник от 9:30 до 12:30 часа.

Учебните сесии са на живо и ще се записват, така че всеки курсист ще може да преглежда уроците отново или да навакса, ако пропусне урока на живо. След всяко онлайн занимание ще се изпращат допълнителни учебни материали, домашни задания, както и файл с презентацията от последния урок. В началото и в края на заниманията е предвидено време за въпроси и отговори.

Програма на курса:

Част I:

8 / 13 февруари Тема 1: Въведение в ароматерапията

Основни понятия. Кои са ароматните растения. Какво представляват етеричните масла и каква е биологичната им роля. История на ароматерапията. Области на приложение на етеричните масла. Фитотерапия и ароматерапия. Видове ароматерапия. Какво е въздействието на етеричните масла на физическо, психо-емоционално и ментално ниво. Холистичното разбиране за ароматерапията.

Детайлно разглеждане на характеристиките, терапевтичните свойства и приложения на етеричните масла от лавандула и чаено дърво.

15 / 20 февруари Тема 2: Извличане на етеричните масла

Технологии за извличане на етеричните масла. Други екстракти от ароматни растения (абсолю, конкрет, СО2 екстракти, хидрозоли). Съхранение и срок на годност.

Детайлно разглеждане на характеристиките, терапевтичните свойства и приложения на етеричните масла от мускатна салвия, портокал, мандарина, нероли, индрише.

22 / 27 февруари Тема 3: Състав, качество и чистота на етеричните масла

Химичен състав на етеричните масла, хемотипове. Критерии и стандарти за качество. Анализ на чистота на етеричните масла. Автентичност и фалшифициране. Как да избираме и купуваме качествени етерични масла. Органолептична оценка.

Детайлно разглеждане на характеристиките, терапевтичните свойства и приложения на етеричните масла от мащерка и розмарин.

1 / 6 март Тема 4: Употреба и дозиране

Методи за приложение на етеричните масла. Изчисление на концентрацията при употреба и дозиране.

Детайлно разглеждане на характеристиките, терапевтичните свойства и приложения на етеричните масла от римска лайка, немска лайка, евкалипт, мента, лимон.

8 / 13 март Тема 5: Безопасност, риск и противопоказания

Безопасна употреба на етеричните масла. Токсичност. Рискови групи. Неблагоприятни реакции при употреба. Специфични противопоказания за конкретни масла. Лекарствени взаимодействия.

Детайлно разглеждане на характеристиките, терапевтичните свойства и приложения на етеричните масла от бор, грейпфрут, кедър, кипарис, хвойна, тамян.

Цена за участие в първата част на курса: при записване до 2-ри февруари за делничната група и до 7-ми февруари за неделната – 360 лв., след тази дата – 420 лв.

Част II

15 / 20 март Тема 6: Етеричните масла и човешкото тяло

Пътища за проникване на етеричните масла в организма, пътят на етеричните масла през тялото и органите. Как работи обонянието. Психоароматерапия.

Детайлно разглеждане на характеристиките, терапевтичните свойства и приложения на етеричните масла от иланг иланг, жасмин, ветивер, маточина, бергамот.

22 / 27 март Тема 7: Масла носители (базови масла)

Какво представляват. Свойства, състав и съхранение. Извличане и качество. Разглеждане на най-често използваните в ароматерапията базови масла – характеристики, терапевтични и козметични свойства.

Детайлно разглеждане на характеристиките, терапевтичните свойства и приложения на етеричните масла от босилек, джинджифил, кардамон, кориандър, черен пипер.

29 март / 3 април Тема 8: Съчетаване на етеричните масла

Общи насоки за избор и съчетаване на етеричните масла в индивидуални ароматерапевтични рецепти. Подходи и техники за комбиниране. Синергия в ароматерапията. Морфологичен подход.

Детайлно разглеждане на характеристиките, терапевтичните свойства и приложения на етеричните масла от петигрен, резене, смирна.

5 / 10 април Тема 9: Ароматерапия и имунна система

Етерични масла и имунна система. Етеричните масла и патогенните микроорганизми. Влияние на психо-емоционалното състояние върху имунната система. Подсилване на имунитета чрез ароматерапия. Приложение на етеричните масла при леки физически неразположения.

Детайлно разглеждане на характеристиките, терапевтичните свойства и приложения на етеричните масла от нияули, исоп, палмароза, цитронела.

12 / 17 април Тема 10: Ароматерапия за красива кожа

Приложение на етеричните, базовите масла и хидролатите в ежедневните грижи за здрава и красива кожа. Козметични свойства на маслата и хидролатите. Специфично приложение на маслата при различните типове кожа и кожни състояния. Примерни рецепти.

Детайлно разглеждане на характеристиките, терапевтичните свойства и приложения на етеричните масла от пачули, сандалово дърво, роза, майорана.

Цена за участие във втората част на курса: при записване до 7-ми март за делничната група и до 14-ти март за неделната – 360 лв., след тази дата – 420 лв.

При записване за двете части на курса до 7-ми февруари – обща стойност на целия курс 590 лв.

Част III  Ароматерапевтичен масаж

По желание, след завършване на първата и втората част на обучението, курсистите ще могат да усвоят и ароматерапевтичния масаж. Курсът по масаж се проведе в рамките на 3 или 4 дни според големината на групата, като датите на провеждането му ще бъдат допълнително уточнени.

Стойността на курса по масаж е 450 лв.

При желание за придобиване на удостоверение за завършено обучение по ароматерапия и ароматерапевтичен масаж курсистите се явяват на изпит, като е необходимо да са завършили и трите части на курса.

За повече подробности, позвънете на тел. 0899 168961.

ПРОЛЕТИНА