25.08.2021   @АромаТинa

Неведнъж са ми задавали този въпрос, а отговорът трудно би могъл да се обобщи в едно изречение. Заслужава си да поговорим за това в повече детайли.

Кои са най-честите причини да не виждате резултат от ароматерапията?

  1. Да започнем с това, че МОЖЕ БИ ВИ ЛИПСВА ТЪРПЕНИЕ и очаквате незабавен резултат.

Макар че често само с едно-две приложения на маслата можете да се справите бързо с леките физически неразположения, като болка в корема, лека контузия или главоболие, в останалите случаи е необходимо повече време. Действа се по определена схема, в продължение на дни или седмици, разделени от кратки паузи. За дълготраен резултат е нужно постоянство и самодисциплина. Ако от години страдате от заболяване, нереалистично е да очаквате, че с маслата, като с магическо хапче, то ще се стопи отведнъж. Колкото по-дълго сте го имали, с толкова по-голямо търпение трябва да се въоръжите.

  1. ИЗБРАЛИ СТЕ НЕПОДХОДЯЩИ ЗА ВАС МАСЛА.

Ако не сте преминали специално обучение по ароматерапия, вероятно прибягвате до готови рецепти с етерични масла, които изобилстват в интернет и книгите за популярна ароматерапия; или приятелка ви е споделила невероятна комбинация от масла, с която се е справила като с магическа пръчка с обрива или болките в кръста. Има голяма вероятност да останете разочаровани и да решите, че маслата не работят по принцип, или че по някаква причина те нямат ефект върху вас. А това може напълно да ви откаже от тях. Което ще е наистина жалко.

Ароматерапията не предлага универсални решения! Няма универсално действащи рецепти с етерични масла, които да имат един и същ ефект върху всеки човек. Няма дори универсално работещи етерични масла, които да оказват едно и също въздействие върху различните хора. Лавандуловото масло, например, колкото и да изглежда странно, не оказва винаги и върху всеки релаксиращ и успокояващ ефект. За някои то действа повече стимулиращо (има такива данни за децата със синдром на свръхактивност и дефицит на вниманието[1]). Дали маслото от лавандула ще успокоява или ще стимулира, може да зависи също и от дозирането, от начина, по който го използвате, както и от другите масла, с които го съчетавате.

По самата си същност етеричните масла са много далеч от синтетичните медикаменти, чиято цел е да имат винаги един и същ, предвидим и очакван терапевтичен ефект. И това не е недостатък на маслата. А е тяхно огромно предимство: многообразието от най-различни комбинации между тях, вариациите в количествените съотношения между маслата в една рецепта, както и синергичните взаимодействия между тях от една страна, и базата, в която ги разреждаме, от друга, ни дава невероятна по мащаби гъвкавост.

Изборът на етерични масла за всеки индивидуален случай и човек е творчески процес. В този процес първо стъпвам на солидни знания за терапевтични свойства и химичен състав, но се ръководя от специфичните особености и състояние на физиката и психиката на човека, неговите индивидуални обонятелни предпочитания, начин на живот, социо-среда, и не на последно място, от собствената си интуиция.

Индивидуалният подход към всеки човек е това, което дава резултат. Което работи за един, не винаги работи за друг. Това важи и за различните режими за хранене, физическо натоварване, дори за билките и хранителните добавки. Ключът е в индивидуалната биохимия на всеки от нас. Телата ни реагират различно, защото имат нужда от различни неща.

„По-важно е да знаеш какъв човек има дадено заболяване, отколкото да знаеш какво заболяване има даден човек.“

Хипократ

Да вземем ароматите: всеки има изключително индивидуални реакции към тях. Един обожава аромата на босилек, например, докато за друг той предизвиква неприятни асоциации. Някой аромат може да извика дори стар спомен за отминал момент във времето, за човек, храна, чувство… Не винаги разбираме защо изпитваме моментално привличане към някое етерично масло или обратното – силно ни отблъсква. Аз лично не мога да не се съобразя с това, когато формулирам индивидуален продукт с етерични масла.

  1. ИЗПОЛЗВАТЕ МАСЛАТА ПО НЕПОДХОДЯЩ НАЧИН.

Ако сте избрали точните за вас етерични масла, но ги прилагате по неподходящ начин, това може да е причината да не виждате резултат. Ако например сте напрегнати, стресирани, тревожни или гневни, и решите да нанесете ароматната смес върху петите си, след което обуете чорап, надали ще усетите очаквания им ефект върху емоционалното ви състояние.

Вдишването на концентрирания аромат на етеричните масла е най-удачният метод за употреба, ако искате да повлияете на емоциите и настроението си. Това се обяснява с факта, че човешкото обоняние има анатомично директна връзка с лимбичния дял на мозъка, който контролира емоционалните ни реакции. Помирисваме някое етерично масло и това винаги оказва специфичен ефект върху определени мозъчни центрове, което води до емоционална или физическа реакция.

Или обратно: ако имате храносмилателен дискомфорт, например, и решите да поставите етеричните масла в арома-дифузера, за да наситите въздуха с аромата им, малко вероятно е да облекчите състоянието си, дори да сте избрали подходящите масла. В случая е по-удачно да приготвите маслена смес, която да втриете в областта на корема си.

При приготвянето и използването на маслени смеси трябва да съобразите много фактори, за да получите очаквания от етеричните масла ефект. Абсорбирането им през кожата и дали ще окажат желаното действие зависи например от това как сте ги разредили, тоест каква е концентрацията им в сместа, в какво сте ги разредили (базово масло, гел, мехлем, емулсия, друго), върху коя част от тялото ги нанасяте, колко голяма е зоната, върху която ги нанасяте, какво количество от сместа използвате, колко често го правите, какво е състоянието на кожата там, каква е температурата на кожата и на околното пространство и така нататък. Ако не постигате резултат с иначе добре подбраните и съчетани масла, вероятно пропускате нещо от тези детайли.

  1. ЕТЕРИЧНИТЕ МАСЛА НЕ СА ПАНАЦЕЯ.

Истина е, че те могат да постигнат много, понякога почти чудотворни ефекти при най-различни здравословни проблеми. Твърдя това от личен опит. Но не могат да се справят там, където изцелението изисква повече – да се стигне до „корена“ и да се премахнат причините за заболяването. А това често означава да предприемете значителни промени в начина, по който се храните, живеете, спите, мислите, възприемате себе си и се справяте с житейските предизвикателства.

Има и хора с тежки диагнози, при които етеричните масла могат само да подобрят състоянието, да смекчат симптомите, да направят живота им по-поносим. Например ще облекчат болката при едно тежко хронично заболяване, за да могат тези хора да поемат глътка въздух и да се заредят с оптимизъм и воля за излекуване. Могат за известно време дори да премахнат напълно симптомите. Но за да бъде изцелението трайно, е нужно повече. И не на последно място, нека не подценяваме достиженията на съвременната медицина. Не се самолекувайте, ако имате сериозно заболяване. Потърсете специалист, по възможност с холистичен подход към здравето. Ароматерапията ВИНАГИ може да бъде част от методите за лечение.

Маслата могат да ви помогнат да преминете по-леко през всеки труден житейски период, да успокоят сърцето и повдигнат духа ви. Могат дори да ви заведат там, където възстановявате или укрепвате личната си връзка с духа и със самите себе си. Но… само ако сте готови за това.

Етеричните масла са тиха, кротка, почти незабележима терапия, в която ставаме отново способни да чувстваме и изразяваме докрай емоциите си. Те са трансформация отвътре. Движение към целостността на тяло, ум и душа.

[1] Buckle, Jane (2015), Clinical Aromatherapy Essential Oils in Healthcare Third Edition. St. Louis, Missouri: Churchill Livingstone, an imprint of Elsevier Inc., стр. 343