02.07.2020   @АромаТина

Повод да напиша тази публикация са моите наблюдения и впечатления как неочакваните промени от последните три месеца се отразиха на здравето на много мои приятелки, клиентки, а и на мен самата. Всеки реагира на променените обстоятелства около карантината по свой начин, но общото за всички нас беше изживяването на усещане за несигурност, напрежение, страх, негодувание, безпомощност… които се задържаха достатъчно дълго, за да доведат до състояние на хроничен стрес с всички известни последици от това.

Телесната система, която бързо излиза от строя заради продължителен стрес, е ендокринната – губим онзи ключов биохимичен баланс, благодарение на който иначе имаме усещане за здраве, енергия, позитивно отношение към живота. Или казано с други думи: обичайното „здравословно“ съотношение между нивата на хормоните ни се променя така, че намалява нашата жизненост и причинява физически и душевен дискомфорт.

За съжаление, ние жените, заради естествената ни силно зависима от хормоналните промени физиология, усещаме доста отчетливо последиците от стреса. Какво наблюдавам в последно време, като жена и като терапевт: зачестили нарушения в менструалния цикъл и влошаване на предменструалния синдром, състояния на тревожност и потиснатост, проблеми със съня и храносмилането, умора и недостиг на енергия, липса на концентрация, неочаквано и необяснимо наддаване на тегло, болки и възпаления в различни части на тялото. Все симптоми на хормонален дисбаланс.

За щастие всичко е обратимо и телата ни обикновено успяват, с малко помощ от наша страна, да възстановят вътрешното равновесие. В тези наши усилия, ароматерапията е незаменим съюзник. Това, което могат да направят етеричните масла, е по един деликатен начин да повлияят на онези телесни жлези, които организират и ръководят хармоничната работа на цялата ни ендокринна система – хипоталамуса и хипофизата, така че да подпомогнат тяхната работа. Това са диригентите на един голям и сложен оркестър от жлези, тъкани и клетки, отговарящи за гладкото протичане на абсолютно всички жизнени процеси в нашето тяло. В този смисъл някои етерични масла действат като адаптогени и помагат на излезлите от равновесие заради стреса телесни процеси да се нормализират.

Вдишваме аромата на някое масло и молекулите му проникват, трансформирани като нервни сигнали, до онази част от нашия мозък, лимбичния дял, която управлява емоционалните ни реакции и спомените. Образно казано, там те натискат различни бутони – стимулират специфични мозъчни центрове, които на свой ред секретират най-различни неврохимикали –  ендорфини, енкефалини, серотонин и др. Последните пък предизвикват съответни физически и емоционални реакции – успокояват или стимулират нервната ни система, повишават настроението и предизвикват чувство на щастие и еуфория, намаляват болката и напрежението.

Етеричните масла могат да направят дори още повече от това. Ако стресът ни е докарал дисбактериоза или други храносмилателни неволи, маслата ще помогнат да се възвърне бактериалният баланс в чревния ни тракт, ще премахнат спазмите, подуването и тежестта, ще нормализират храносмилането. Ако пък са се изострили кожни екземи и алергии, те ще успокоят сърбежа и болката, бавно и постепенно ще възстановят възпалените тъкани.

Ако състоянието на половата ни система е извън строя, ароматерапията може да помогне по най-различни начини в зависимост от симптоматиката. Например да нормализира менструацията, да облекчи ПМС и всякакви други състояния, предизвикани от нарушеното равновесие между естрогена и прогестерона, вкл. да намали тревожността и раздразнителността, да повиши либидото, да успокои болките в корема и гърдите.

КАК СТРЕСЪТ РАЗКЛАЩА ХОРМОНАЛНАТА НИ СИСТЕМА?

В колективното (не)разбиране хормоните имат незаслужено лоша слава. Склонни сме да ги виним за всичките си неблагополучия – за раздразнението, умората, напълняването, проблемите със съня и либидото. Истината е, че без тях животът на тялото ни би бил немислим – хормоните управляват всичките ни жизнени процеси – растеж, репродукция, сън, метаболизъм, сърдечен ритъм, регулиране на температурата и кръвната захар, емоционално състояние и всичко останало. Поддържат равновесието във вътрешната среда на тялото ни и заедно с нервната система ни помагат да се адаптираме към променящата се външна среда.

В същността си хормоните са молекули, които тялото ни произвежда в различни жлези, органи и тъкани, движат се с кръвния поток и носят специфични химически съобщения – чрез тях стартират, потискат или спират най-различни телесни процеси до най-дълбоко клетъчно ниво. Хормоните и промените в техните нива ни помагат и да се адаптираме и да преживеем всички промени в средата, които определяме като стрес:

„Стресът може да се дефинира като всяка ситуация, която може да наруши равновесието между живия организъм и неговата среда“… Като реакция към стреса настъпват значителни промени в нивата на различни хормони – увеличава се например секрецията на глюкокортикоиди, катехоламини, растежния хормон и пролактина, с цел да се мобилизират енергийни ресурси и да се приспособи индивида към променените обстоятелства.[1]

Стресът повишава нашите нива на кортизол – хормонът на първичната физиологична реакция „борба или бягство“, който ни прекарва през екстремни ситуации или инфекции. Променя за кратко цялата ни физиология така, че да осигури оцеляване на организма, например учестява сърдечния ритъм, повишава кръвното налягане и кръвната захар, за да захрани мускулите с енергия. На заден план в този момент остават системи, които не са съществени за оцеляването, а именно храносмилателната и репродуктивната. Тялото, образно казано, временно изтегля енергията си от тях.

Но когато стресът стане хроничен, имаме постоянно високи нива на кортизол, а последиците не са добри: високият кортизол „краде“ протеини от мускулите, понижава чувствителността към инсулина, отслабва имунната функция, пречи на овулацията.[2] И в крайна сметка уврежда и хипокампуса – онази част от мозъка, която регулира оста хипоталамус-хипофиза-надбъбречни жлези (HPA). Резултатът е нарушена комуникация между тези три жлези, което се превежда като постоянна умора, тревожност, безсъние, слабо либидо, ниско кръвно налягане, понижен имунитет, ментална умора, ПМС и нередовен цикъл.

Как работи оста хипоталамус-хипофиза-надбъбречни жлези? Първо се активира хипоталамусът, който регистрира стресора и секретира хормони, които „казват“ на хипофизата, че нещо представлява потенциална заплаха. В отговор на това, тя отделя други хормони, които карат надбъбречните жлези да се задействат и на свой ред да секретират епинефрин и кортизол. След справяне със стресовия фактор, надбъбреците изпращат обратно сигнал (негативна обратна връзка) към хипофизата и хипоталамуса и те забавят стимулирането на надбъбреците. Така тялото се връща в нормално състояние[3].

Но ако този механизъм се активира многократно през деня и тялото не успява да изключи хормоналната реакция, описана по-горе, хипоталамусът и цялата ос HPA се пренатоварват. Продължителната нужда да се произвежда още и още кортизол за справяне с хроничния стрес прави така че тялото ни приоритизира производството на кортизол, за сметка на намаленото производство на полови хормони (естроген, прогестерон, тестостерон). Хипоталамусът прави така, че хипофизата започва да отделя по-малки количества от двата хормона (FSH и LH), които са отговорни за овулацията. В резултат на това яйчниците не получават стимулация да произведат естроген и прогестерон[4]. Потърпевша е репродуктивната ни система.

Но и не само тя! Всички телесни системи са толкова тясно свързани, че почти е невъзможно да се отдели един хормон или един симптом и с него да се обясни някой здравословен проблем. Телесните функции са едно комплексно цяло. В този смисъл, въпреки че основната задача на оста хипоталамус-хипофиза-надбъбреци е отговорът на стресовите фактори, тя директно повлиява и храносмилането, имунната система, съхраняването и изразходването на енергия, настроението и емоционалните реакции.

Когато нивата на хормоните излязат извън обичайния си баланс и кортизолът удари тавана, се нарушава метаболизмът на захарта, което може да доведе до инсулинова резистентност, а с нея се свързва и синдромът на поликистозни яйчници при жените. Много жени откриват, че се хранят както обикнoвено, а започват да пълнеят и излишните килограми не се поддават на никакви усилия за отслабване. Високият кортизол води до висок естроген и съответно до недостиг на прогестерон и на тироидни хормони. Изтощените заради хроничния стрес надбъбречни жлези обикновено се съпровождат от състояние, известно като „естрогенно доминиране“, също и от понижена функция на щитовидната жлеза.[5]

Възстановяването на хормоналното равновесие изисква от една страна намаляване на усещането за напрежение и постигане на по-спокойно отношение към нещата – помагат медитативните практики, престой сред природата, подкрепа от близкия кръг, подходящи билкови добавки. От друга страна, добре е и да помогнем на тялото си да се изчисти от излишните хормони – чрез детокс и подсилване на черния дроб, пробиотици за храносмилането, изключване на захарта, алкохола, евентуално млечните храни и глутена, ако се подозира непоносимост към тях, хранителни добавки и билки за прочистване от вътрешни паразити, редовно движение и леки тренировки. Тук идва мястото и на ароматерапията. Как можем да си помогнем с етерични масла?

КОИ ЕТЕРИЧНИ МАСЛА ДА ИЗБЕРЕМ ПРИ ХРОНИЧЕН СТРЕС И ХОРМОНАЛЕН ДИСБАЛАНС

Подбрала съм 10 етерични масла, които оказват адаптогенен ефект и имат отношение към трите системи, чието равновесие е ключово за възвръщане на баланса при хроничен стрес – нервната, ендокринната и имунната. Списъкът не е изчерпателен, но и така дава големи възможности за терапевтично приложение и комбинации между маслата.

ЛАВАНДУЛА (Lavandula angustifolia)

Фотография: https://commons.wikimedia.org/

Няма да преувелича, ако кажа, че това е най-известният антидепресант и релаксант сред маслата, но все пак бъдете внимателни при дозирането – в твърде високи количества има противоположен ефект – стимулира и може да ви превъзбуди. Лавандулата доказано намалява тревожността и снижава нивата на кортизола в кръвта[6]. Ако я съчетаете с масла от индрише и салвия скларея, ще балансирате по-лесно ендокринната си система. Можете да вдишвате тази комбинация, да наситите с нея въздуха чрез арома-дифузер, или да си приготвите масажна смес като прибавите 8 капки от тези три масла към 20 мл масло от бадем или гроздови семена.

С това далеч не се изчерпват силните страни на лавандулата – тя е сред маслата с най-всестранно приложение: премахва бактерии и гъбички, намалява възпаленията, подпомага храносмилането на тежки храни, понижава кръвното налягане и високата температура, засилва имунната система и регенерира кожата. Една цяла ароматна аптечка в едно-единствено шишенце – не тръгвам на път без нея, особено през летните месеци, защото освен всичко е и надежден репелент.

БЕРГАМОТ (Citrus aurantium var. bergamia)

Фотография: https://www.farmersalmanac.com/

Свежият цитрусов аромат на бергамота напомня на мнозина за известния чай „Ърл Грей“, който се приготвя с това масло. Бергамотът е пръв избор при депресия, потиснатост и тревожност. Успокоява напрегнатия ум и сетива и понижава значително нивата на кортизола[7]. Наред с това, има силно антибактериално и антигъбично действие и подобно на лавандулата, подсилва съпротивителните сили на тялото. Можете да го изпарявате и вдишвате, самостоятелно или в съчетание с други цитрусови масла или със салвия, лавандула или нероли например. Ако го прибавяте към масажни смеси, внимавайте през летните месеци, защото прави кожата свръхчувствителна към слънцето – използвайте го вечер.

САЛВИЯ (Salvia sclarea) 

Фотография: https://commons.wikimedia.org/

Салвията е незаменима както в условията на стрес и напрежение, така и при хормонални смущения. Действа силно успокояващо на нервната система, включително при паник атаки, силен страх, емоционален шок, неврастения. Помага при всички състояния, които съпътстват хроничния стрес – от безсъние и хронична умора до тревожност и депресия. Чувствително намалява серумните нива на кортизола[8] и понижава високото кръвно налягане. Смята се, че действа регулиращо върху хипофизата[9].

Маслото от салвия е подходящо при всички състояния, причинени или от недостиг, или от излишък на естроген – ПМС, аменорея, дисменорея, симптоми на менопаузата. Можете да го използвате в дифузер, да си приготвите масажна смес за корема или рол-он, който да носите със себе си през деня и да използвате, когато почувствате нужда. Бихте могли да го съчетаете с масло от индрише и лавандула или ветивер.

ИНДРИШЕ (Pelargonium graveolens)

Фотография: https://commons.wikimedia.org/

Индришето е може би едно от „най-женските“ масла. Включвам го в почти всяка комбинация за здравето на женската репродуктивна система, наред със салвията. Това масло помага много при всички състояния, причинени от хормонален дисбаланс при жените – ПМС, болезнена и обилна менструация, маточни кръвоизливи, болки и възпаления в гърдите, задържане на течности, храносмилателни проблеми и т.н. Освен това оказва балансиращо действие върху оста хипоталамус – хипофиза – надбъбречни жлези и помага при хронична умора като стимулира надбъбречната кора[10]. Създава емоционален комфорт и ни помага, когато сме нервни или потиснати и депресирани. Подходящо е за изпаряване, масаж или успокояваща вана на цялото тяло.

ЧЕРЕН СМЪРЧ (Picea mariana)

Фотография: https://commons.wikimedia.org/

Етеричното масло от черен смърч е един от най-добрите адаптогени – въздейства върху всички ендокринни жлези и има широко-спектърно действие при всякакви хронични състояния, причинени от продължителен стрес. Подсилва и регулира оста хипоталамус – хипофиза – надбъбреци (HPA), а също и хипофиза – щитовидна жлеза и хипофиза – полови жлези. Това го прави подходящ избор при всички симптоми и дисфункции на оста HPA, при всякакви женски хормонални проблеми и при хипотироидни състояния.[11][12]

В съчетание с бор или ветивер маслото от черен смърч може да помогне при всички прояви на хроничен невро-ендокринен и имунен недостиг, а в комбинация с индрише и розмарин е подходящо за всякакви метаболитни проблеми, вкл. хроничен надбъбречен дефицит. Ако към него прибавим масла от салвия, индрише или ветивер, получаваме добра смес за хронична аменорея, дисменорея, ПМС, симптоми на менопауза. За стимулиране на щитовидната жлеза при занижена функция, черният смърч се подпомага от маслото от смирна.[13]

КИПАРИС (Cupressus sempervirens)

Фотография: http://www.euforgen.org/

Считано за добър модулатор на ендокринната система, маслото от кипарис има регулиращ ефект върху менструалния цикъл – ограничава тежки кръвоизливи, предменструален синдром, нередовна менструация, спазми и болки, симптоми на менопаузата.

Намалява нервното напрежение и изтощение, предизвикано от продължителен стрес. Чудесен избор е при разширени вени, задържане на течности, целулит и детокс процедури. Може да се прилага в масажни смеси или компреси, както и да се изпарява в аромалампа.

ИНДИЙСКО ОРЕХЧЕ (Myristica fragrans)

Фотография: https://www.iplantz.com/

С топъл, подправъчен аромат, маслото от индийско орехче подпомага както нервната, така и ендокринната система и по-специално дейността на надбъбречните жлези[14]. При хронична умора и липса на енергия може да помогне втриването на маслото в областта на бъбреците – 1-2 капки, разредени в 10 мл бадемово или друго растително масло. Подпомага и синтеза на мелатонин – особено важен за хора, които нямат добър нощен сън и се будят многократно[15]. Освен че подобрява съня, маслото от индийско орехче намалява тревожността, премахва напрежението и болките в мускулите, стимулира и подпомага храносмилането.

РИМСКА ЛАЙКА (Chamaemelum nobile) и НЕМСКА ЛАЙКА (Matricaria recutita)

Фотография: https://www.gardenia.net/

Лайката се нарежда сред най-добрите релаксанти на нервната система – вдишването й премахва напрегнатост, нервност, раздразнителност, тревожност, променливост в настроението. Подпомага съня и премахва главоболие, причинено от нервно напрежение. Римската лайка намалява свръхактивността на базалните ганглии и дълбоката лимбична система в мозъка, успокоява болки и спазми, а немската лайка ограничава всякакви възпалителни процеси – остри и хронични.[16] Лайката винаги е добър избор в случаите на болезнена и твърде обилна менструация, аменорея и ПМС. Маслата от лайка подсилват имунната система като стимулират левкоцитозата – производството на белите кръвни клетки. Регулират и подпомагат храносмилането (диспепсия, колики, пептични язви), както и възстановяването на кожата и регенерирането на тъканите, по-бързо и от кортикостероидите.[17]

ВЕТИВЕР (Vetiveria zizanoides)

Фотография: https://www.researchgate.net

Още едно прекрасно етерично масло, когато трябва да се справим с хормонален дисбаланс и високи нива на стрес. Извлечено от корените на растението, маслото от ветивер ни връща усещането за „земя под краката“ – заземява, успокоява, стабилизира – при физическо и емоционално „прегаряне“. Успокоява страхове и тревожност, несигурност и свръхчувствителност. Приложено вечер преди лягане, под формата на масажно масло, в ароматна вана или изпарено в дифузер, маслото от ветивер помага да се отпуснем и да имаме спокоен и здрав нощен сън. Повишава либидото, особено когато то е потиснато поради умствена преумора и пренатовареност.

По отношение на женския хормонален баланс, ветиверът има регулиращо действие вурху секрецията на естроген и прогестерон[18]. Поради това е подходящ при хормонални нарушения, особено ПМС, причинени както от недостиг на естроген, така и от недостиг на прогестерон. Последното го прави особено полезно по време на менопаузата, когато нивата на тези два репродуктивни хормона значително намаляват.

ИЛАНГ-ИЛАНГ (Cananga odorata)

Фотография: https://www.grampasgarden.com/

С екзотичен, силен и завладяващ сетивата аромат, маслото от иланг-иланг отдавна е получило признание за достойнствата си: умее да успокои и релаксира, да премахне тревожност, страх и паника, да намали кръвното налягане, да успокои сърцебиенето и учестеното дишане. Потиска синтеза на стресовите хормони[19], стимулира дейността на половите жлези и е добър афродизиак. В съчетание със салвия скларея, иланг-иланг е добър регулатор на женската хормонална система. Ако ви допадне ароматът му, прибавете го към вечерната си отпускаща вана, изпарявайте го, пригответе си масажно масло – особено добре се комбинира с бергамот, ветивер, индрише, нероли.

♦    ♦    ♦

Ако решите да поканите етеричните масла в живота си, бъдете готови, че те ще се превърнат, рано или късно, в неразделна част от ежедневието ви. Ако сте готови за тях, те не само ще очароват сетивата ви, но и ще завладеят мислите и действията ви, до степен да ви карат да се чудите как сте могли да живеете досега без тях. Дайте воля на интуицията си – тя ще ви подскаже кое масло в този момент е най-добро за вас. Експериментирайте, опитвайте, наслаждавайте се с всичките си сетива на усещанията, които ароматите извикват у вас. Те въздействат и лекуват, стигайки и без да усетим съзнателно до най-съкровените места в нас.

Тази публикация не следва да се използва с цел диагностициране или лечение на дадено заболяване. Предназначението й е изцяло информативно. Тази информация не замества нуждата от медицинска консултация. Ако имате конкретни въпроси във връзка със здравословното ви състояние, обърнете се към вашия лекар. Авторката на статията не носи отговорност за вреди или щети, възникнали от употребата на съдържащата се в нея информация.

[1] Ranabir S, Reetu K. Stress and hormones. Indian J Endocrinol Metab. 2011;15(1):18-22.

[2] Whirledge S, Cidlowski JA. Glucocorticoids, stress, and fertility. Minerva Endocrinol. 2010;35(2):109-125.

[3] Herman JP, McKlveen JM, Ghosal S, et al. Regulation of the Hypothalamic-Pituitary-Adrenocortical Stress Response. Compr Physiol. 2016;6(2):603-621. Published 2016 Mar 15.

[4] Joseph DN, Whirledge S. Stress and the HPA Axis: Balancing Homeostasis and Fertility. Int J Mol Sci. 2017;18(10):2224. Published 2017 Oct 24.

[5] Women’s health secrets series, Nov. 2019

[6] Hosseini S, Heydari A, Vakili M, Moghadam S, Tazyky S. Effect of lavender essence inhalation on the level of anxiety and blood cortisol in candidates for open-heart surgery. Iran J Nurs Midwifery Res. 2016;21(4):397-401.

[7] Watanabe E, Kuchta K, Kimura M, Rauwald HW, Kamei T, Imanishi J. Effects of bergamot (Citrus bergamia (Risso) Wright & Arn.) essential oil aromatherapy on mood states, parasympathetic nervous system activity, and salivary cortisol levels in 41 healthy females. Forsch Komplementmed. 2015;22(1):43-49.

[8] Lee KB, Cho E, Kang YS. Changes in 5-hydroxytryptamine and cortisol plasma levels in menopausal women after inhalation of clary sage oil. Phytother Res. 2014;28(11):1599-1605.

[9] Peter Holmes, Aromatica Volume 1: A Clinical Guide to Essential Oil Therapeutics, Singing Dragon, 2016.

[10] Peter Holmes, Aromatica Volume 1: A Clinical Guide to Essential Oil Therapeutics, Singing Dragon, 2016.

[11] Peter Holmes, Aromatica Volume 1: A Clinical Guide to Essential Oil Therapeutics, Singing Dragon, 2016.

[12] Schnaubelt K. Medical aromatherapy, Frog Ltd, USA, 1999.

[13] Peter Holmes, Aromatica Volume 1: A Clinical Guide to Essential Oil Therapeutics, Singing Dragon, 2016.

[14] Dr. LeAnn Deardeuff, DC and Dr. David Deardeuff, DC, Inner Transformations Using Essential Oils: Powerful Cleansing Protocols for Increase Energy and Better Health, Yl Wisdom Llc, 2006.

[15] Magdalena Wszelaki, How to rebalance your hormones with essential oils (interview podcast), Essential oil revolution 2016.

[16] Peter Holmes, Aromatica Volume 1: A Clinical Guide to Essential Oil Therapeutics, Singing Dragon, 2016.

[17] Susan Curtis, Pat Thomas, Fran Johnson, Neal’s Yard Remedies Essential Oils. DK. 2016.

[18] Peter Holmes, Aromatica Volume 1: A Clinical Guide to Essential Oil Therapeutics, Singing Dragon, 2016.

[19] Kim IH, Kim C, Seong K, Hur MH, Lim HM, Lee MS. Essential oil inhalation on blood pressure and salivary cortisol levels in prehypertensive and hypertensive subjects. Evid Based Complement Alternat Med. 2012.

Използването на тази публикация за лични нужди е свободно. Публикуване на части от нея или на целия текст е разрешено само при изрично цитиране на източника, като се постави следният текст: „Източник: https://aromatina.com/” заедно с поставяне на връзка към него.