06.02.2020   @АромаТина

През последните седмици София на няколко пъти буквално се задушаваше от рекордните нива на фини прахови частици във въздуха – въздух, който силно дразнеше гърлото и дробовете и влоши състоянието на много хора с хронични респираторни проблеми. Едно от децата ми получава силна влажна кашлица през дните с най-лош въздух, която може да се задържи много дни наред и обикновено изчезва, когато излезем от града за няколко дни. През останалото време успявам с етеричните масла да облекча кашлицата и да подсиля имунната й система, така че да не се влоши състоянието й.

Наскоро ми зададоха въпроса: „Мога ли да изпарявам етерични масла у дома, за да изчистя въздуха, почти не отварям прозорците в дните с много лош въздух навън?“ Да го изчистим от какво? Ако говорим за замърсители като фините прахови частици и отровни за човека вещества като азотен диоксид, въглероден оксид, полиароматни въглеводороди…, етеричните масла няма да помогнат. Те самите са съставени от летливи органични съединения и от позицията на някой с астма или друг сериозен респираторен проблем, те представляват по-скоро допълнителен „товар“.

Ако говорим обаче за една друга категория замърсители на въздуха в жилищата – бактерии, вируси, плесени – етеричните масла определено могат да помогнат1. Изпаряването им във висока концентрация доказано унищожава патогенните микроорганизми във въздуха. Мощно действие в този смисъл имат етеричните масла от евкалипт, чаено дърво, канела, карамфил, розмарин, сладък портокал, бергамот, лимон, бор. Сложете например комбинация от 5 капки евкалипт, 4 капки чаено дърво и 1 капка канела във вашия арома-дифузер и го оставете да работи 30 минути в стаята при затворени прозорци и врати и излезте от помещението през това време.  Изчакайте още 15 мин, след което проветрете добре. Препоръчвам тази практика, винаги когато има някой болен в къщи.

Що се отнася до замърсения градски въздух, силата и най-голямата полза от етеричните масла е в предотвратяването и лечението на възпалителните процеси в дихателния тракт, причинени или утежнени от замърсителите във въздуха. Фините прахови частици,  които са най-дискутираният замърсител, тъй като нивата им са най-високи, могат да причинят доста заболявания на респираторната система. Те попадат дълбоко в белите дробове и провокират дразнене, образуване на мукус, кашлица. А в съчетание с други замърсители, като серния диоксид например, фините прахови частици стават особено вредни за здравето.

През 2016 г. екип от учени от  един френски и един ливански университет провеждат забележителен експеримент2. Те събират проби от замърсен въздух в Бейрут, Ливан, и излагат на тях култури от човешки бронхиални и чернодробни клетки. Най-напред установяват, че атмосферните замърсители предизвикват възпаление в двата типа клетки, като ги карат да образуват възпалителни цитокини (вещества, отделяни от Т-лимфоцитите – част от белите кръвни клетки на имунната система). Всъщност възпалението е защитна реакция на тялото, което се стреми да елиминира първопричината за увреждането на клетките, да се изчистят увредените клетки и тъкани и да започне възстановяването им.

След това учените прибавят компоненти от етерични масла (фенилпропаноиди) в определена концентрация към комбинацията от клетки и атмосферни замърсители. Целта им е да проверят дали тези компоненти могат да предпазят белодробните и чернодробните клетки, увредени от фините прахови частици. Те установяват, че тестваните компоненти от етерични масла намаляват съответно с 90% и 87% нивата на цитокините в двата вида клетки! Това е неоспоримо доказателство, че тези компоненти на етеричните масла противодействат на възпалителните ефекти на праховите частици в белите ни дробове.

Използваните в експеримента компоненти са транс-анетол (съдържащ се в етеричните масла от анасон и резене), естрагол (в етеричното масло от босилек), евгенол (в маслото от карамфил) и изоевгенол (в маслото от иланг-иланг).

Известни са и други етерични масла с мощен противовъзпалителен ефект, като например римска и немска лайка, лавандула, евкалипт, розмарин, бял равнец, мащерка, карамфил и др.

Как можем да ги използваме при възпаления на дихателната система? Например чрез вдишване. Инхалацията на изпаренията на етеричните масла е малко подценяван метод на употреба, а в действителност е доста бърз и ефективен, което налага и някои съображения за безопасност. Установено е, че средно около 50% от компонентите на етеричните масла попадат в кръвообращението ни само при вдишването им, като този процент може да стигне 70!3 Това е много голямо количество и има риск от предозиране.

Как безопасно да изпаряваме етеричните масла у дома? Добре е да не оставяме дифузера да работи твърде дълго време. Сетивата и нервната ни система привикват бързо към аромата на изпаряваните етерични масла, освен това при продължително изпаряване терапевтичните ползи от маслата не се увеличават, но пък за сметка на това тялото ни изпитва стрес4. Препоръчва се аромалампата да се включва на интервали – 30 до 60 минути работен режим, след което се изключва за същото време. След това при нужда се включва отново и така нататък.

Другата посока, в която можем да мислим, ако разчитаме на етеричните масла в условията на замърсен градски въздух, е способността им да укрепват имунната ни система, а оттам и устойчивостта ни на дразнителите от въздуха. Макар че повечето изследвания са ин витро или ин виво при животни и няма достатъчно изследвания върху хора5, моят личен опит показва, че при първи симптоми на инфекции и възпалителни процеси етеричните масла дават мощен тласък на съпротивителните сили на тялото. Не съм привърженик на редовната употреба на етерични масла с профилактична цел, с изключение на дифузията. Често успявам, благодарение на навременните мерки, с етеричните масла напълно да предотвратя началото на вирусна инфекция или в най-лошия случай да съкратя периода на боледуване до 1-2 дни. Моите деца много рядко отсъстват от училище. 🙂

Наборът от етерични масла за тези случаи е голям и изборът им зависи от конкретната симптоматика. Добре е в домашната си „арома-аптечка“ да имаме винаги под ръка лавандула, чаено дърво, евкалипт, мащерка, мента, лайка, розмарин, лимон, бор. Можем да ги втриваме разредени в кожата си, да ги инхалираме, да правим вани на стъпалата или цялото тяло, както и компреси. Освен конретните ползи за физическото ни състояние, етеричните масла ще въздействат и върху психиката, настроението и емоциите ни. Могат да ни успокоят, да ни фокусират, да повишат настроението и общия ни тонус.

  1. Pibiri, Marie-Cécile & Goel, A. & Vahekeni, Nina & Roulet, Claude-Alain. (2006). Indoor air purification and ventilation systems sanitation with essential oils. International Journal of Aromatherapy. 16.10.1016/j.ijat.2006.10.002.                      Whiley, H., Gaskin, S., Schroder, T., et al. (2017). Antifungal properties of essential oils for improvement of indoor air quality: a review. Reviews on Environmental Health, 33(1), pp. 63-76.                   Yang, Hyun, Koo, Tae-Hyoung, Hong, Chang-Young, Choi, In-Gyu, Jeung, Eui-Bae. (2012). Analysis of the effects of essential oils on airborne bacteria in a customized bio-clean room. Molecular Medicine Reports, September 2012
  2. Kfoury, M. et al.(2016). Essential oil components decrease pulmonary and hepatic cells inflammation induced by air pollution particulate matterEnvironmental Chemistry Letters. DOI 10.1007/s10311-016-0572-4
  3. How essential oils work in the body: https://tisserandinstitute.org/how-essential-oils-work-in-the-body/
  4. Safety guidelines for diffusion: https://tisserandinstitute.org/learn-more/diffusion-guidelines-2/
  5. Essential oils and the immune system: https://tisserandinstitute.org/learn-more/immune-boost-with-essential-oils

Тази публикация не следва да се използва с цел диагностициране или лечение на дадено заболяване. Предназначението й е изцяло информативно. Тази информация не замества нуждата от медицинска консултация. Ако имате конкретни въпроси във връзка със здравословното ви състояние, обърнете се към вашия лекар. Авторката на статията не носи отговорност за вреди или щети, възникнали от употребата на съдържащата се в нея информация.

Използването на тази публикация за лични нужди е свободно. Публикуване на части от нея или на целия текст е разрешено само при изрично цитиране на източника https://aromatina.com.