16.01.2020   @АромаТина

На фона на нарасналата популярност на етеричните масла, това е въпрос, който не се повдига често. Етеричните масла притежават чудесни терапевтични качества, но те все пак са съставени от химични компоненти, които при определени условия, биха могли да влязат във взаимодействие с медикаментите, които приемаме. Как се обяснява това?

Всяка субстанция, която попада в нашето тяло, било то лекарство, билка, етерично масло, се метаболизира от черния дроб. Той преобразува субстанцията във вид, който прави възможно нейното изхвърляне от организма. От скоростта, с която се случва този процес, зависи колко време едно лекарство например ще е активно в кръвта и кога следва да се приеме следващата му доза. Ако по една или друга причина процесът на метаболизиране е ускорен, ефектът на лекарството отминава по-бързо и се съкращава времето до следващия му прием. И обратно – ако той е забавен или възпрепятстван, поредният прием на лекарството може да доведе до предозирането му.

Някои от компонентите на етеричните масла могат да стимулират или да потискат действието на определени ензими, които метаболизират лекарствата (особено цитохром Р450). В първия случай лекарството се преработва по-бързо от черния дроб, нивата му в кръвта бързо спадат, съответно и терапевтичното му действие. Във втория случай, когато етеричното масло потиска метаболитните ензими, лекарството остава във висока концентрация в кръвта и се увеличава риска от нежелани ефекти.

С други думи, етеричните масла могат потенциално както да противодействат на ефекта, който искаме да постигнем с едно лекарство, така и да го подсилят и ускорят. Това би наложило нуждата от коригиране на дозата на лекарството, така че то да бъде максимално ефективно или за да се предотвратят симптоми на предозиране.

В действителност, все още се правят проучвания за точното взаимодействие между определени лекарствени субстанции и етеричните масла. Макар да има информация как отделни химични компоненти на маслата повлияват физиологичните процеси в човешкото тяло, все още сравнително малко се знае за взаимодействията между тези химични компоненти и лекарствата.

Въпреки това, не е излишно да се вземат някои елементарни предпазни мерки, като например при хора с нарушена функция на черния дроб и бъбреците, с хронични заболявания, приемащи от дълго време лекарства, твърде възрастни и слаби или при съвсем малките деца. В тези случаи съветът е етеричните масла да се използват само външно и в ниска концентрация (до 1%).

Робърт Тисеран и Родни Йънг, в Essential oil safety (Безопасност на етеричните масла) дават следните полезни указания:

 • Ако изполвате външно лекарства върху кожата си, избягвайте да нанасяте етерични масла в непосредствена близост до мястото, защото те могат драстично да увеличат абсорбирането на лекарството от организма.
 • Вътрешен прием на етерично масло от мента трябва да се избягва при прием на блокери на калциевите канали, защото се смята, че маслото потенциално усилва действието им, и особено на фелодипина. Това са медикаменти, предписвани при високо кръвно налягане. Поглъщане на ментовото масло не се препоръчва и при гастроезофагеален рефлукс.
 • Всички етерични масла, съдържащи евгенол, тимол и карвакрол следва да се избягват от хора, приемащи антикоагуланти (особено варфарин и хепарин), хора, които имат проблеми с кръвосъсирването, при кръвоизливи, операции, раждане, пептични язви или хемофилия. Тези компоненти на етеричните масла разреждат кръвта и биха могли да причинят кръвоизливи. Маслото от карамфил, например, има особено високо съдържание на евгенол, а маслото от мащерка (хемотип тимол) е особено богато на тимол, както и маслото от риган. Карвакролът се съдържа в най-голяма степен в маслата от риган, дива майорана (хемотип карвакрол), мащерка (хемотип карвакрол, тимол, спика), гаултерия (wintergreen), чубрица (savory).
 • Евгенолът (в карамфиловото масло) може да взаимодейства с МАО-инхибиторите1 и SSRI2, които се съдържат в антидепресантите. Поглъщането на етерични масла, съдържащи евгенол (карамфил) и миристицин (индийско орехче) е нежелателно, ако взимате антидепресанти – увеличава се риска от промени в кръвното налягане, тремори, обърканост и др.
 • Етерични масла, съдържащи цитрал, като лимонова трева, мей чанг, мирта, маточина, лимоново чаено дърво и др., не трябва да се поемат вътрешно, ако се вземат антидиабетични лекарства.
 • Отслабените и заболели черен дроб и бъбреци правят тялото в пъти по-податливо на потенциалните токсични ефекти на етеричните масла при предозиране. В тези случаи интензивната употреба и особено поглъщането на етерични масла са нежелателни, тъй като тези органи са главните участници в метаболизирането и изхвърлянето на маслата от тялото.
 • Етерични масла със седативен ефект следва да се използват с повишено внимание от хора, приемащи барбитурати, бензодиазепини или анестетици, заради възможни взаимодействия между маслата и лекарствата.
 • Етерични масла с високо съдържание на метил салицилат (като бреза и гаултерия) трябва да се избягват от хора, взимащи антикоагуланти като варфарин, аспирин, хепарин или кумадин. Метил салицилатът инхибира съсирването на кръвта и може да засили действието на лекарствата, причинявайки вътрешни кръвоизливи. Дори малко количество от тези етерични масла, нанесени върху кожата, може да предизвика проблеми.
 • Хора, чувствителни към аспирин, също не трябва да използват метил салицилат съдържащи масла (бреза и гаултерия), тъй като това вещество се превръща в салицилова киселина в тялото. Това е пример за съставка в етеричното масло, която е същата като концентрираната лекарствена субстанция.
 • Евгенолът, тимолът и карвакролът, за които стана дума по-горе, освен това са и силни инхибитори на простагландините и трябва да се избягват от хора с бъбречни заболявания. Причината е, че медикаментозното лечение на бъбречните заболявания увеличава бъбречния кръвен поток чрез механизми, в които участват простагландините.
 • Масла, съдържащи компонентите фарнезен и алфа-бизаболол, като немската лайка, белият равнец и синята вратига (tanacetum annuum), инхибират някои метаболитни ензими (като CYP2D6) и могат да засилят действието на всички лекарствени вещества, които се метаболизират от този ензим. Това са например антидепресанти като хинидин, флуоксетин и пароксетин. Тези етерични масла, и при вътрешно, и при външно приложение, биха могли също така да влязат във взаимодействие с кодеина и тамоксифена, макар според Р. Тисеран този риск да е оценен понастоящем като „теоретичен“.
 • Що се отнася до приема на статини и консумацията на грейпфрут, известно е, че съдържащото се в сока на този плод вещество дихидроксибергамотин потиска ензима CYP3A4, участващ в метаболизирането на статините. Поради това приемащите тези лекарства не трябва да консумират грейпфрути. Задавали са ми въпроса дали това важи и за етеричното масло от грейпфрут. Отговорът е не. Дихидроксибергамотинът не се съдържа в маслото, а бергамотинът – друга съставка, която присъства в маслото, има относително слабо действие по отношение на ензимите.

Всички описани дотук потенциални рискове от взаимодействията между етеричните масла и лекарствата, са особено високи при вътрешен прием на маслата. Също така, оставяйте поне 2-3 часа отстояние между приема на лекарствата си и употребата на етерични масла. Освен това, трябва да отчитаме, че всеки е различен – всяко тяло има различни възможности за детоксикация и метаболизиране на лекарствата, добавките, хранителните вещества. Така че наблюдавайте тялото си и неговите реакции.

Повече информация по темата за лекарствените взаимодействия на етеричните масла, можете да намерите в Essential oil safety на Р. Тисеран и Р. Йънг.

Още полезна информация за безопасната употреба на етеричните масла ще ви споделя в предстоящия семинар по темата. Кога и къде – ще публикувам скоро.

1вещества, които потискат действието на моноаминоксидазите – ензими, разграждащи невротрансмитерите серотонин, допамин, епинефрин и норепинефрин

2инхибитори на обратното захващане на серотонина

Тази публикация не следва да се използва с цел диагностициране или лечение на дадено заболяване. Предназначението й е изцяло информативно. Данните, които съдържа, може да не са изчерпателни. Представената информация се базира на моите проучвания по темата. Ако имате конкретни въпроси във връзка с медикаменти, които приемате, моля обърнете се към вашия лекар.

Използването на тази публикация за лични нужди е свободно. Публикуване на части от нея или на целия текст е разрешено само при изрично цитиране на източника, като се постави следният текст: „Източник: https://aromatina.com/” заедно с поставяне на връзка към него.