25 януари 2020 г. (събота), 13:00 – 17:30 часа

От баланса на хормоните в женското тяло зависи толкова много – нашето здраве, външен вид, самочувствие, настроение, либидо, сън, апетит и метаболизъм. Хормоналният баланс е колкото важен, толкова и крехък, и фактори като хроничният стрес, замърсяването или непълноценното хранене, могат лесно да го разклатят и това да се отрази чувствително на качеството ни на живот.

Хормоналните терапии, към които прибягват много жени, често допълнително влошават състоянието, крият рискове и не водят до трайни резултати. А в природните продукти много жени откриват решениe на проблемите. Малцина знаят, че етеричните масла като концентрирани растителни екстракти предлагат изключително ефективен, лесен за прилагане и много приятен начин да възстановим хормоналното си равновесие, при това без риск от странични ефекти.

Като човек, минал през търсенето и намирането на решения за собственото здраве, разбрах, че ние жените обикновено приемаме някои свои състояния като нормални и обичайни, защото почти всички други жени ги имат, защото се случват толкова често, защото медицината им е сложила етикет-диагноза… като „предменструален синдром“ или „предменопауза“ например. Но тези състояния не са норма. И не е задължително да се примиряваме с тези „неудобства“ на своята физиология.

Удивлявам се колко малко се знае и признава, че с някои промени в начина на хранене, с включването на определени храни, билки, етерични масла и точните хранителни добавки, тези състояния могат да останат в миналото. Това показва и моят личен опит.

Хормоналният баланс и изобщо нашето здраве е нещо, което можем да повлияем и да го поддържаме в оптимално състояние, ако знаем как и ако си признаем, че е наша лична отговорност.

Какво всъщност най-често стои зад онези некомфортни състояния, известни като „предменструален синдром“ – умора, раздразнителност и потиснатост, болки в корема и гърдите, подуване и задържане на вода, главоболие, силен глад за сладки храни, проблеми с кожата и т.н. От една страна тези състояния се обясняват с липсата на равновесие между репродуктивните хормони естроген и прогестерон и с недостига на жизненоважни микроелементи.

От друга страна те са „червен флаг“ за това какво се случва в нашето тяло, къде има изразен дисбаланс и нужда от нашата намеса. Непосредствено преди и по време на менструалния цикъл тялото на всяка жена изразходва огромен енергиен ресурс и имунната система често не успява да се справи там, където през другото време държи нещата под контрол. Дали това ще е нервната система или храносмилателната, или нещо друго – това е различно за всяка жена.

На ниво психика и емоции всичко, което през този период изведнъж „избухва“ в нас като гняв, негодувание, непримирение и т.н., подсказва емоционалните теми, ситуации и преживявания, които вероятно са останали нерешени през месеца и получаваме възможност да ги осъзнаем, преживеем и освободим. Нима това не е дар? Струва си да погледнем на този период от месеца с други очи.

Къде да търсим решенията? Със сигурност в няколко посоки: пренастройка на хранителните навици, откриване на дефицитите и тяхното компенсиране с подходящите храни и хранителни добавки, етерични масла за справяне с болките, възпалението, умората и психо-емоционалните състояния. Ароматерапията предлага изключителни възможности в тази посока, които са подкрепени и доказани от резултатите от голям брой клинични и други изследвания.

За всичко това ще си говорим много подробно в предстоящия кратък курс „Ароматерапия за женското хормонално здраве“.

Какво ще научите на този курс:

  • Кои са най-честите причини за хормоналния дисбаланс в женското тяло и как да го разпознаем
  • Какво е естрогенно доминиране и прогестеронов дефицит
  • Какво са ксеноестрогените и какво е тяхното влияние върху здравето ни
  • Какво е значението на хроничния стрес и състоянието на чревната микрофлора и черния дроб за хормоналното ни здраве
  • Какво представляват етеричните масла и как се обяснява лечебният им ефект
  • Кои етерични и базови масла въздействат благотворно на женската хормонална система
  • Как да ги използваме при състоянията, свързани с предменструалния синдром, различни нарушения на месечния цикъл и преминаването към менопаузата
  • Кои билки и хранителни добавки се препоръчват при хормонални проблеми

Ще получите много подробни материали с ценни съвети и лесно изпълними и изпробвани рецепти с етерични масла, които да прилагате у дома. Не са необходими предварителни знания или опит с етеричните масла. Ще имате възможност да зададете и получите отговор на конкретни въпроси по темата и за използването на етеричните масла. След края на курса ще знаете как да ги използвате у дома, за вас и вашите близки.

Курсът ще завърши с ароматна работилница: Всеки от участниците ще направи своя индивидуална терапевтична смес от масла. Ще работим с висок клас етерични и базови масла, предназначени за професионална употреба.

Продължителността на курса е 4-4,5 астрономически часа. За записване и повече информация: тел. 089 9168961.