11.10.2019    @АромаТина 

Наша задача като жени е непрестанно да се учим да уважаваме себе си и своето тяло.  Ежедневно полагаме грижи за лицето си, косата и ноктите, за краката и ръцете си, ходим на масажи или спортни занимания, за да поддържаме красиви и гладки бедра и стегнат корем. А какво правим за своята гръд – тази толкова важна част от нашето тяло? Пристягаме я в сутиен, за да сме доволни от формата й… а точно това се оказва, че вреди толкова много на гръдната тъкан, както и на цялото тяло. Стегнатите метални банели ограничават движението на лимфния, кръвния и енергийния поток. Получава се застой на отпадни вещества, с течение на времето могат да се появят фиброзни образувания, възпаления и дискомфорт.

Независимо дали гърдите ни са малки или големи, стегнати или отпуснати, дали имаме импланти или мастектомия, всяка гръд е прекрасна. Нашите гърди са извор на живот и наслада, както за нас, така и за другите, и трябва да бъдат възприемани като такива. В общественото мислене гърдите присъстват като средство за изхранване на новородените деца и като сексуален атрибут. Въпреки че са и двете, те са и много повече от това.

Чувствата …

Гърдите са тясно свързани със сърцето – всичко, което преживяваме със силна емоция, независимо дали негативна или позитивна, и задържаме в себе си, има потенциала да се „запечата“ в гръдната тъкан. Затова част от грижите за здравето на гърдите ни е да не задържаме и потискаме чувствата си, а да ги изразяваме спокойно и с любов, да прощаваме на себе си и другите. Когато преживяваме събития, които ни носят тъга, негодувание или болка, нека си позволим буквално да изхвърлим тези емоции от гърдите си като ги изпитаме в най-пълна степен и ги оставим да си отидат.

Да си дадем дара на прошката. Да си простим за всеки път, когато сме хапнали повече торта, ядосали сме се на близките си, не сме успели да спазим обещание към себе си или другите; да си простим, че сме просто човеци и не можем да направим всички щастливи; да си простим за всеки път, в който сме се съмнявали в собствената си стойност, че сме се опитвали да скрием болката си, че имаме потребности и че се нуждаем да бъдем обичани. Да си простим и за всичко, което сме направили или не сме направили за своето здраве в миналото. Ако ни се иска да бяхме направили нещо по по-различен начин, това е добре – всеки ден е нов ден и нова възможност да започнем отначало.

Масаж и самомасаж…

Двигателните упражнения и масажът са жизненоважни за здравето на цялото тяло и също толкова важни за здравето на гърдите. Масажът и самомасажът в тази област, особено в съчетание с разредени етерични масла, намаляват болката, възпалението, бучките и фиброкистозната тъкан, облекчават предменструалните симптоми, отразяват се благоприятно и на страха от усложнения, свързан с тези състояния.

Масажът на гърдите освобождава хормона окситоцин (хормонът на любовта) – специален химикал, секретиран от хипофизната жлеза, който успокоява мозъка и създава чувство на щастие и удовлетвореност, помага да се справим с депресията. Окситоцинът е мощно собствено средство на организма срещу болката и възпаленията – облекчава спазми, предменструален синдром, мускулни болки, главоболие, подпомага храносмилането.

Масажните движения при гръдния масаж и самомасаж подпомагат лимфната система да отвежда токсини и отпадни вещества от гръдната тъкан към лимфните възли, където те да се преработят. Тъй като лимфната течност се движи бавно, без своя помпа, липсата на движение може сериозно да ограничи нейния поток. Ако лимфният поток е блокиран, лимфната течност се задържа, което благоприятства състояния като възпаления, болки, главоболие, умора, депресия, кожни и храносмилателни смущения, лимфен оток и т.н. Основните начини за активиране на лимфното движение са именно съкращението на мускулите при движение и мануалната стимулация при масаж и самомасаж.

Самомасажът на гърдите не е нищо сложно. Лесно е да го превърнем в ежедневен навик. Движенията са бавни, умерено дълбоки, в посока от сърцето към подмишниците и от областта под гърдите към подмишниците, също и кръгови около гърдите в двете посоки. Можем да използваме за целта растителни масла от сладък бадем, малко нар, шипка, вечерна иглика или сусам, в които сме добавили подходящи етерични масла (виж по-долу). Когато докосваме гърдите си, добре е да го правим с уважение и грижа, с благодарност, че те са една съкровена и много специална част от нашето тяло. Ще се чувстваме по-дълбоко свързани със своята женственост и обичани от самите себе си.

Стегнатото бельо…

Намалете времето, през което носите сутиен всеки ден. Откажете се от твърде стегнатите сутиени с метални банели. На пазара вече се предлагат техни красиви и практични алтернативи – добре поддържащи бюста и без банели. Лимфните канали около гърдите и под мишниците трябва да бъдат свободни и да не се ограничава потока на лимфата. Освен че препятстват лимфния поток, стегнатите сутиени с банели затрудняват и кръвообращението в областта на гърдите, както и потока на жизнената енергия в тялото. Смята се също така, че металните банели действат като антена за улавяне на електромагнитните честоти. Това може да навреди и на здравето на сърцето.

Движение и упражнения…

Редовните физически упражнения са лек за гърдите ни. Те помагат за детоксикацията на тялото, включително намаляват количеството на естрогена, чийто излишък вреди на здравето на гърдите. Можем да включим в ежедневните си упражнения и такива, които специално стягат и тонизират гръдната мускулатура, като използваме гирички или тежестта на тялото си (лицеви опори).

Не се страхувайте да се потите. Откажете се от употреба на дезодоранти и антиперспиранти, съдържащи алуминиеви съединения и потискащи изпотяването. Има сериозни данни, които свързват тези вещества с най-сериозните заболявания на женската гърда. Освен това те спират естественото отделяне на токсините и отпадните вещества от подмишниците с потенето и ги връщат обратно към гръдната тъкан. А ние не искаме това.

Пълноценно хранене и редовна детоксикация…

Храненето се оказва ключов фактор за здравето на гръдната тъкан – добре е да избягваме храни, богати на преработени въглехидрати. Високо-гликемичната диета е доказан рисков фактор за заболявания на гърдите. Приемайте храни и подходящи хранителни добавки, богати на антиоксиданти, включително вит. С, Е, В-комплекс, D, бета-каротин и йод. Антиоксидантите помагат на клетките да се борят с възпалителните процеси, което е чудесна профилактика за всякакви заболявания на гръдната тъкан. Осигурете си редовно прочистване на тялото от отпадни вещества. Грижете се за състоянието и на черния си дроб – негова задача е да елиминира излишните количества естроген, които са доказан рисков фактор.

Ароматерапията в подкрепа на здравето на гърдите

Етеричните масла предлагат много възможности за профилактика и терапия на гърдите. Проведени са изследвания, които доказват например ефективността на етеричните масла от цитрусови плодове в профилактиката на рака на гърдата1. При възпаления, болки и други подобни състояния на гръдната тъкан, нанасянето на смеси от противовъзпалителни и болкоуспокояващи етерични масла значително облекчава симптомите. Сред маслата, подпомагащи здравето на гърдите, са индрише, мускатна салвия, лайка, роза, лавандула, тамян, лимон, портокал и други.

Можете да си приготвите следната маслена смес за масаж на гърдите:

  • 14 капки етерично масло от лимон (Citrus limonum)
  • 5 капки етерично масло от копайба (Copaifera officinalis)
  • 4 капки етерично масло от палмароза (Cymbopogon martinii)
  • 3 капки етерично масло от сандалово дърво (Santalum album) или тамян (Boswellia carterii/sacra)
  • 3 капки етерично масло от бергамот (Citrus bergamia)
  • 30 мл масло от шипка
  • 30 мл масло от вечерна иглика

(или 60 мл от друго растително масло) Източник на рецептата: https://tisserandinstitute.org/  

1. Робърт Тисеран, “ Цитрусовите масла и здравето на гърдите“: https://tisserandinstitute.org/citrus-oils-and-breast-health/ 

Лимфодренажен самомасаж на гърдите с видео виж тук.

Тази публикация не следва да се използва с цел диагностициране или лечение на дадено заболяване. Предназначението й е изцяло информативно. Тази информация не замества нуждата от медицинска консултация. Ако имате конкретни въпроси във връзка със здравословното ви състояние, обърнете се към вашия лекар. Авторката на статията не носи отговорност за вреди или щети, възникнали от употребата на съдържащата се в нея информация.

Използването на тази публикация за лични нужди е свободно. Публикуване на части от нея или на целия текст е разрешено само при изрично цитиране на източника https://aromatina.com.